Naslovnica Papa Franjo Američki katolici opet na papinu nišanu

Američki katolici opet na papinu nišanu

Papi Franji nije strano oštro kritiziranje američkih katolika, što su mnogi komentatori istaknuli kao posebnost njegova pontifikata. U razgovoru s kolegama isusovcima u Lisabonu, opisao je i kritizirao “vrlo jak reakcionaran stav” u Sjedinjenim Državama.

“Želio bih podsjetiti te ljude da je indietrismo (gledanje unatrag) beskorisno,” rekao je Franjo, “i moramo shvatiti da postoji odgovarajuća evolucija u razumijevanju pitanja vjere i morala sve dok slijedimo tri kriterija koje je Vincent Lérins već naznačio u petom stoljeću: doctrine evolves ut annis consolidetur, dilatetur tempore, sublimetur aetate [tj. učvršćivanje s godinama, razvijanje s vremenom, produbljivanje sa starošću].

Doktrina napreduje, širi se i konsolidira s vremenom i postaje čvršća, ali uvijek napreduje, ustvrdio je Papa. “Promjena se razvija iz korijena prema gore, raste u skladu s ova tri kriterija.”

Navodeći primjer svoje percepcije evolucije “doktrine”, Franjo je ustvrdio da je “smrtna kazna grijeh. Ne možete je primjeniti, ali prije nije bilo tako.” Takva izjava je u suprotnosti sa stoljetnim katoličkim učenjem i riječima Svetoga pisma.

Franjo je tvrdio kako “indietristi … formiraju nešto zatvoreno, nepovezano s korijenima Crkve i gube srž objave.” Tvrdio je da takvi ljudi promiču alternativnu Crkvu: “ideologija zamjenjuje vjeru, članstvo u dijelu Crkve zamjenjuje članstvo u Crkvi.”

Takav duh “funkcionalizma” dio je odbacivanja Drugog vatikanskog sabora, smatra Papa. “Dosta je onih koji dovode u pitanje Drugi Vatikanski, a da ga ne imenuju”, rekao je. “Oni dovode u pitanje učenja Drugog vatikanskog sabora.”

Umjesto da preispituje Drugi vatikanski sabor, Franjo je otkrio da je “moj san za budućnost biti otvoren onome što nam Duh govori, otvoren razlučivanju i ne zaokupljen funkcionalizmom”.

Papino citiranje svetog Vinka Lerinskog postalo je uobičajeno u takvim izjavama i susretima. Prethodno je upotrijebio svečeve riječi kada je razgovarao s mađarskim isusovcima, kako bi ustvrdio da je “nevjerojatna podrška obnovi” neka “nostalgična bolest”.

Doista, papa Franjo je stekao naviku citirati spise svetog Vinka kada iznosi argumente za revoluciju u praksi ili učenju Crkve. U takvim prilikama Franjo izjavljuje da je promjena jednostavno prirodna i dio dosljednog “razvoja” Crkve.

No, sveti Vinko Lerinski nije zagovarao odbacivanje crkvenog nauka – unatoč načinu na koji se njegove riječi danas uobičajeno koriste. Umjesto toga, izjavio je da onako kako fizičko tijelo pojedinca raste u skladu s božanski određenim planom, tako i svaki razvoj crkvene doktrine mora slijediti isti zakon napretka.

Svetac je napisao da takav proces treba

“biti učvršćen godinama, uvećan vremenom, pročišćen starošću, a ipak, uz to, nastaviti neiskvaren i nepatvoren, potpun i savršen u svim mjerama svojih dijelova, i, da tako kažemo, u svim svojim ispravnim udovima i osjetilima, ne dopuštajući nikakvu promjenu, nikakvo rasipanje svog razlikovnog svojstva, nikakvu varijaciju u svojim granicama.”

Sveti Vinko je zapravo bio vrlo jasan u svom protivljenju novom nauku koji nije imao utemeljenje u predaji Crkve. U slučajevima kada u Crkvi vlada zbunjenost, zbog toga što se dio “odsjekao od zajedništva sveopće vjere”, sveti Vinko iznosi jasno učenje o katoličkom odgovoru:

“Što ako neka nova bolest želi zaraziti ne samo beznačajan dio Crkve, nego cijelu? Tada će njegova [katolička] briga biti prionuti uz starinu, koju u današnje vrijeme nikako ne može zavesti nikakva prijevara novosti.”

Izvor