Naslovnica Svijet Australski biskup je dočekan u svojoj novoj biskupiji poganskom ceremonijom “dimljenja”

Australski biskup je dočekan u svojoj novoj biskupiji poganskom ceremonijom “dimljenja”

Australski biskup je dočekan u svojoj novoj biskupiji poganskom ceremonijom “dimljenja” na stepenicama katedrale. Namjera je bila “pročistiti” njega i sveto mjesto od “negativnih energija”. 

Dana 11. srpnja, biskup Kenneth Howell sudjelovao je u domorodačkoj poganskoj ceremoniji ispred katedrale Svetog Patrika u Toowoombi, u Queenslandu, Australiji. Ceremoniju je vodila Janine Mayer iz naroda Western Wakka Wakka, aboridžinske zajednice Queenslanda.

Mayer se distancirala od okupljenih katolika nazivajući Howella “vašim novim biskupom” i praveći razliku između svojih “starješina i predaka” i onih okupljenih vjernika.

Mayer je ritual opisala kao pročišćavanje od “negativne energije iz prošlosti”, koristeći jezik koji katolici zadržavaju za sakramente kao što su sveta voda i egzorcizam. Potonji crpe svoju autentičnu moć pročišćavanja od grijeha i istjerivanja demona iz snage Kristove spasonosne smrti – na koju se poganska ceremonija “dimljenja” ne poziva.

“Danas izvodim ceremoniju dimljenja kako bih svima vama i vašem biskupu poželjela dobrodošlicu, kako bih unijela iscjeljenje i zdrave pozitivne vibracije te kako bih očistila i uklonila sve negativne energije iz prošlosti”, rekla je Mayer. “Nadam se da će vam ova ceremonija “dimljenja” svima donijeti mir i dobru energiju te da će očistiti prostor i svima vama donijeti uspjeh i samopouzdanje.”

Prema Katekizmu Katoličke Crkve praznovjerje je-

Praznovjerje je zastranjenje religioznog osjećaja i djelâ koja iz njega izviru. Može se također prikazati pod maskom štovanja pravog Boga, npr. kad se nekim djelima, inače ispravnim ili nužnim, pridaje gotovo magična važnost. Pripisivati djelotvornost molitvama i sakramentalnim znakovima samo u njihovoj tvarnosti, a ne pazeći na nutarnje raspoloženje koje zahtijevaju – znači upasti u praznovjerje. (KKC 2111)

Prisvajanje poganskih autohtonih ceremonija za katoličko bogoslužje postalo je uobičajeno u Australiji. U srpnju 2022., plenarno Biskupsko vijeće Australije organiziralo je ceremoniju “dimljenja” na početku mise na svojoj drugoj skupštini. Plenarno vijeće izdalo je dekret kojim podržava preporuke koje je iznijelo Nacionalno katoličko vijeće Aboridžina i otočana Torresovog tjesnaca (NATSICC). Dekret kaže:

“Duhovnost Aboridžina i otočana Torresovog tjesnaca sadrži simbole i rituale koji, kada se koriste na odgovarajući način u katoličkom liturgijskom kontekstu, obogaćuju naša slavlja i olakšavaju okruženje dobrodošlice za domorodačke narode.”

Međutim, bitna razlika između onoga što Crkva čini u svojim svetim obredima, sakramentima i sakramentalima, i praznovjernih ceremonija i rituala poganskih religija, jest u tome što Crkva ima nadnaravno načelo po kojemu se traži milost pri korištenju materijalnih stvari ili izvođenju fizičkih radnji, poput izlijevanja vode po glavi katekumena pri krštenju. Taj nadnaravni princip je duhovni autoritet koji proizlazi iz Kristove Osobe i snage Njegove spasonosne smrti. Svi su sakramenti ustanovljeni od Isusa Krista. Samo on kao Bog može stanovitoj tvari i riječima koje se izgovaraju kod upotrebe te tvari, dati moć, da proizvedu u duši milost posvetnu. Takvoga nečega ne može učiniti nijedan čovjek, pa ni Crkva, to može učiniti samo Bog.

Pokušaj duhovnog “pročišćenja” osobe ili mjesta izvan poretka milosti koji su uspostavili Krist i Njegova Crkva u sakramentima i svetim obredima katolicizma, predstavlja ne samo grijeh praznovjerja, već bi također povlačio za sobom teško svetogrđe, budući da bi i posvećena Crkva i posvećeni biskup bili podvrgnuti poganskom ritualu čišćenja i time bi zapravo bili profanirani.

Izvor