Naslovnica Vatikan Benedikt XVI. nije želio Bidena na svom sprovodu?

Benedikt XVI. nije želio Bidena na svom sprovodu?

Čini se da Bijela kuća u SAD-u sugerira da pokojni papa Benedikt XVI. nije želio američkog predsjednika Joea Bidena na svom sprovodu.

Tajnica za tisak Karine Jean-Pierre potvrdila je na tiskovnoj konferenciji ovoga tjedna, da Biden neće putovati u Rim na Benedictov sprovod, već će Joe Donnelly, američki veleposlanik pri Svetoj Stolici, predstavljati zemlju umjesto njega.

Naime, Jean-Pierre je dodala kako je Donnellyjevo prisustvo umjesto Bidena “u skladu sa željama pokojnog pape i Vatikana”.

“To su bili njihovi zahtjevi. To su bile njihove želje”, rekla je.

Trenutačno nije jasno je li Vatikan ili sam pokojni papa odbio uputiti poziv Bidenu zbog predsjednikovih političkih stajališta, koja su uveliko u suprotnosti s crkvenim učenjem.

Biden je imenovao Donnellyja, demokratskog bivšeg američkog senatora iz Indiane, svojim veleposlanikom u Vatikanu u listopadu 2021. Poput predsjednika, Donnelly je deklarirani katolik koji je usprkos tome poznat po promicanju pristupa pobačaju, LGBT ideologiji i istospolnim “brakovima.”

Jedina službena izaslanstva koja će danas (5. siječnja u 9.30.) nazočiti Benediktovom sprovodu, su iz Njemačke i Italije, no Catholic News Agency javlja da će mnogi drugi svjetski čelnici prisustvovati u neslužbenom aranžmanu, uključujući poljskog predsjednika Andrzeja Dudu, mađarskog premijera Viktora Orbána, španjolsku kraljicu Sofiju, kralja Philip i kraljicu Mathildu od Belgije, između ostalih.

U ime Vlade RH na sprovodu će biti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. U svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na sprovodu Benedikta XVI. će biti saborska zastupnica Marijana Petir. (op. prev.)

Izvor