Naslovnica Papa Franjo Dok neki čekaju godinama, o. J. Martin prima papinsko pojašnjenje u rekordnom...

Dok neki čekaju godinama, o. J. Martin prima papinsko pojašnjenje u rekordnom roku

Kardinali, biskupi i časni prelati mogli bi ponekad biti uznemireni zbog pape Franje. Ali oni moraju prihvatiti svoju sudbinu; Franjo je papa, svidjelo im se to ili ne.

Međutim, kada isusovac otac James Martin nije sretan, on to ne mora prihvatiti. Riječ je upućena Svetom Ocu. Sveti Otac shvaća poruku i ispravlja smjer. Otac Martin je tako, po izboru Svetoga Oca, živi znak, pastoralni uzor, lice ovog isusovačkog pontifikata. Sveti Otac će bez problema dopustiti da kardinal Raymond Burke čeka više od šest godina odgovor na svoju dvojbu o Amoris Laetitia. Otac Martin ne mora čekati ni šest sati.

Papa Franjo govorio je o homoseksualnosti, rekavši da to nije “zločin” i da ga vlade ne bi trebale tretirati kao kazneno djelo. Otac James Martin bio je oduševljen zbog toga, naširoko je pisao o ovom odobravanju.

Istodobno je papa Franjo rekao da je “homoseksualnost grijeh”. Otac Martin time je bio manje oduševljen. Radije ne raspravlja o grijehu u kontekstu homoseksualnosti – kao da su samo heteroseksualci sposobni za blud.

Tako je otac Martin učinio ono što bi svatko drugi – možda čak i neki kardinal – mogao učiniti. Pisao je Svetom Ocu kako bi mu izrazio svoju dubia (sumnju) o izrazima, formulacijama i razmišljanjima u intervjuu. Sve je bilo zbunjujuće, jer Crkva ne uči da je homoseksualna orijentacija grešna, nego da su sve spolne radnje izvan valjanog braka objektivno grešne, i to teško.

Papa Franjo snimio je intervju za AP u utorak, 24. siječnja. Objavljen je sljedeći dan, u srijedu. Otac Martin pisao je u Rim ili istog dana ili u četvrtak. I prije nego što ste mogli reći Veritatis Splendor, dobio je odgovor od pape Franje – osobno rukom pisano pismo koje je Martin objavio u petak.

Budući da je Sveti Otac ovaj tjedan na putu u Kongo i Južni Sudan, bit će još intervjua u zrakoplovu. Sveti će Otac biti oprezniji; jer zna da ga otac Martin pomno prati.

Izvor