Naslovnica Video Dvije krune – novi film o svetom Maksimilijanu Kolbeu

Dvije krune – novi film o svetom Maksimilijanu Kolbeu

Novi film „Dvije krune” pruža gledateljima biografsku sliku svetog Maksimilijana Kolbea, odnosno sveobuhvatan pregled njegova života, kao da čitate njegov životopis. Njegov je život ispričan u stilu dokumentarne drame zbog čega gledatelj ostaje angažiran kroz cijeli film.

 

Što se sve može naučiti gledajući film o ovom poljskom, marijanskom svetcu?

1. Sveti Maksimilijan Kolbe imao je veliku pobožnost prema Gospi Lurdskoj. Kao mladi svećenik, fratar, suočio se s mogućnošću amputacije palca ili čak ruke, ako se ne izliječi. Liječniku je rekao da treba pokušati s ljekovitom vodom iz Lourdesa. I, ne baš iznenađujuće, Kolbe je ozdravio. Prije odlaska u Japan, otišao je u Lourdes, a u Japanu je izgradio špilju Gospi Lurdskoj.

2. Maksimilijan Kolbe osnovao je Vitezove Bezgrješne, koji se danas zovu Militia Immaculata (MI). Osnovao je skupinu da bi obratio grješnike, heretike, raskolnike i masone.

3. Pobožnost svetog Maksimilijana Kolbea Blaženoj Majci započela je u mladosti snom o dvije krune. Potaknuo je marijansku pobožnost među Vitezovima Bezgrješne, moleći ih da svakodnevno nose Čudotvornu medaljicu i da svakodnevno izgovaraju jednu spontanu molitvu Mariji. A kad je slavio misu u Rimu, to je činio u crkvi svetog Andrije gdje je Alphonse Ratisbonne imao iskustvo obraćenja zahvaljujući Mariji i Čudotvornoj medaljici.

4. U pogledu evangelizacije Kolbe je bio čovjek ispred svog vremena. Želio je preko časopisa širiti ljubav prema Blaženoj Majci i katoličkoj vjeri. Ne samo da je uključio teme vjere, nego i znanosti. Jedan je odjeljak glasio „Male iskre”.

5. Kolbe je imao srce misionara. Iako nije govorio japanski, nije dopustio da ga to spriječi da uspostavi zajednicu u Nagasakiju. Trebalo mu je više od dva mjeseca da stigne do Azije i tamo započne svoj misijski rad.

6. Stanovnici Nagasakija i danas imaju lijepa sjećanja na Kolbea, a osnovali su i muzej posvećen službi svetom fratra.

7. Kolbea bi se moglo smatrati prorokom. Izgradio je svoj samostan na gradskoj periferiji jer je rekao da će jednog dana s neba pasti vatrena kugla.

8. Jedan od fratara bio je znatiželjan što je Kolbe radio u svojoj sobi pa ga je jedne noći špijunirao kroz ključanicu. Pronašao je fratra kako se moli Blaženoj Djevici.

9. Jedan od razloga zašto su nacisti htjeli uništiti svetog Maksimilijana Kolbea bio je njegov ogroman utjecaj kroz časopis „Immaculata”.

10. Nakon što je poslan u bunker za gladovanje, ćelija smrti je pretvorena u kapelu dok je Kolbe one oko sebe predvodio u molitvi.

Izvor