Naslovnica Politika Giorgia Meloni nam poručuje da smo nasljednici sv. Benedikta

Giorgia Meloni nam poručuje da smo nasljednici sv. Benedikta

Od 21. listopada Italija ima novu vladu; (vjerojatno) najbolju moguću vladu u najgorem povijesnom trenutku od rođenja Republike (1946.).

Što to točno znači „najbolja moguća vlada?“ To znači da, budući da je politika umijeće mogućeg, oni koji vladaju ne mogu konstituirati idealnu vlast, već samo onu koju realnost dopušta. Giorgia Meloni je morala uzeti u obzir međunarodni i europski kontekst koji svakoj zemlji ostavlja vrlo malo autonomije, jer su nacionalne države nakon Maastrichta lišene velikog dijela suvereniteta.

Giorgia Meloni mora imati na umu medijsku moć takozvanih jakih sila i pokretačkih snaga unutar koalicije desnog centra koju čine različite političke opcije. Kao iskusna političarka, ona može učiniti ono što je konkretno moguće, a da pritom ne odustane od nekoliko osnovnih načela kojima se vodi.

I čini se da je ovo najbolja vlada od svih mogućih opcija, jer je ovo prva desna i konzervativna vlada od osnutka Republike.

Silvio Berlusconi, koji zaslužuje velike zasluge za zaustavljanje uspona komunizma u Italiji (1994.), bio je i ostao liberal u europskom smislu te riječi, ali se uvijek definirao kao čovjek centra, a ne konzervativac.

Giorgia Meloni je političarka desnice, a 2020. postala je predsjednica organizacije Europskih konzervativaca, skupine čiji je cilj obrana suvereniteta nacionalnih država, kontrola ilegalnih imigracija, opresivnog oporezivanja i odbacivanje ideologija kao što je rodna ideologija.

Ova skupina uključuje stranku Pravo i pravda koja vlada Poljskom. I sve navodi na pomisao da će Giorgia Meloni u međunarodnoj politici prije slijediti pristup poljskog premijera Mateusza Morawieckog nego mađarskog premijera Viktora Orbana. „Nećemo popustiti pred Putinovom ucjenom“, rekla je uz pljesak u govoru 25. listopada kojim je dobila povjerenje u Zastupničkom domu.

Giorgia Meloni je u svom prvom govoru nakon izborne pobjede osudila nacizam, fašizam i rasne zakone te predstavila viziju društva utemeljenu na vrijednostima zapadne i europske tradicije: „Mi smo nasljednici svetog Benedikta, Talijana, zaštitnik cijele Europe”.

Ekonomija i obitelj su u središtu su manifesta Giorgie Meloni. Poduzeća će dobiti više pomoći kroz smanjenje poreza i podršku za ulaganja usmjerena na gospodarski razvoj zemlje.

Obitelj, kaže Meloni, predstavlja „jezgru našeg društva, kolijevku ljubavi i mjesto gdje se formira identitet svakoga od nas. Stoga namjeravamo podržati i zaštititi, a time i podržati rađanje, koje je 2021. godine zabilježilo najniži natalitet od ujedinjenja Italije do danas, kako bi došlo do porasta stanovništva“.

O imigraciji je izjavila da vlada želi zaustaviti ilegalne odlaske i prekinuti lanac trgovine ljudima na Mediteranu. Što se tiče okoliša potvrdila je da „nema boljih ekologa od konzervativca; ali ono što nas razlikuje od određenog ideoloških postavka današnje ekologije je to što želimo braniti prirodu u kojoj živi čovjek”.

Giorgia Meloni citirala je Rogera Scrutona, „jednog od najvećih predstavnika europske konzervativne misli”, prema kojem je „ekologija najslikovitiji primjer saveza između onih koji su ovdje, onih koji su bili ovdje i onih koji će tek dođi za nama”. „Zaštita naše prirodne baštine”, dodala je, „za nas nije ništa manja dužnost nego što je zaštita naše kulture, tradicije i duhovnosti, koju smo naslijedili od naših očeva kako bismo je mogli prenijeti našoj djeci”.

Nova talijanska premijerka zaključila je svoj govor sljedećim riječima:

„Dan kada je naša Vlada prisegnula na dužnost je ujedno dan kada je liturgijski spomendan Ivana Pavla II., pape, državnika i sveca kojeg sam imala čast osobno poznavati. Naučio me nečemu temeljnom što sam oduvijek cijenila. Sloboda, govorio je on, „ne sastoji se u tome da radimo što želimo, već u tome da imamo pravo činiti ono što se mora činiti”. Uvijek sam bila slobodna osoba, uvijek ću biti slobodna osoba i zbog toga namjeravam učiniti upravo ono što moram učiniti“.

Međutim, ova se vlada nalazi u dramatičnoj situaciji. Italija i Zapad su u ratu od 24. veljače 2022. Hibridni rat, koji još nije dosegao svoj vrhunac, ali bi mogao imati ozbiljne reperkusije ne samo na vojnoj razini, nego može dovesti u pitanje opstanak naroda, pa dovesti i do prosvjeda i nasilja.

Ali politička i ekonomska katastrofa koja prijeti Europi kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu, čak i prije geopolitičkih razloga, ima svoje krajnje korijene u napuštanju naravnog i kršćanskog poretka. Čini se da je ratni požar samo najnoviji ishod povijesnog procesa s kulturnim i moralnim posljedicama.

Treba reći kako se bez posebne Božje pomoći, promjena smjera ljudske budućnosti čini nemogućom. Ova pomoć se dobiva molitvom, koja nam omogućuje da dobijemo milost da slijedimo naravni zakon.

Poslanje Crkve i Kristova namjesnika na zemlji je prije svega ovo i nijedno drugo, a to je da podsjeti ljude na spasonosne istine koje svijet zanemaruje ili prezire. Parafrazirajući svetog Alfonza Mariju de Liguorija, koji je rekao „tko moli spašen je, a tko ne moli proklet je”, vrijedi ponoviti da kada se narod vrati naravnom i kršćanskom poretku, ponovno se diže. Kad se odmakne od toga, odlazi u kaos.

Ovo je raskrižje pred kojim se nalazi trenutna talijanska vlada, kojoj upućujemo želje za uspjehom, podupirući je našim molitvama.

Roberto de Mattei