Naslovnica Papa Franjo I papa Franjo će sudjelovati na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP28...

I papa Franjo će sudjelovati na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju

Papa Franjo najavio je da će osobno prisustvovati na nadolazećoj konferenciji o klimatskim promjenama “COP28” u Dubaiju u prosincu, što će biti prvi put u povijesti papinstva.

U televizijskom intervjuu za talijansku novinsku kuću TG1 papa Franjo potvrdio je prethodne najave, odgovorivši na pitanje, “Da, ići ću u Dubai”.

Papa se osvrnuo na razgovor koji je vodio s bivšom ministricom okoliša Europske unije, Segolene Royal, koja je od Pape zatražila da napiše dokument o klimatskim promjenama.

“Tada sam pozvao neke znanstvenike koji su brzo reagirali. Laudato sí je objavljen, izašao je prije Pariza”, rekao je Franjo, misleći na konferenciju o klimatskim promjenama COP21 u Parizu 2015. na kojoj je uspostavljen Pariški sporazum.

“A susret u Parizu bio je najljepši od svih. Nakon Pariza svi su nazadovali, a za napredak je potrebna hrabrost”, rekao je Franjo.

Vijest o Papinom mogućem prisustvu na konferenciji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pojavila se kao velika vjerojatnost posljednjih dana kada je La Croix citirao “nekoliko visokih vatikanskih izvora” koji su potvrdili Papino putovanje.

Odluka je navodno donesena nakon što se papa Franjo privatno sastao s predsjednikom COP28 Sultanom Ahmedom Al Jaberom 11. listopada u Vatikanu. Al Jaber je opisao konferenciju kao “izvrsnu priliku za promišljanje, ponovno pokretanje te fokusiranje na klimatske agende”.

Franjino sudjelovanje na konferenciji od posebnog je značaja jer je to prvi put da jedan papa sudjeluje na takvom summitu. Prvotno je trebao prisustvovati konferenciji COP26 u Glasgowu 2021., ali je naknadno odlučio ostati u Rimu i u svoje ime poslati državnog tajnika Vatikana kardinala Pietra Parolina.

No Papa je također postavio ovaj poseban događaj COP-a kao ključni događaj u ljudskoj povijesti, kao što je ocrtao na stranicama svoje nedavno objavljene ekološke apostolske pobudnice, Laudate Deum.

Papa Franjo priželjkuje da se na nadolazećoj konferenciji u Dubaiju pokrene izdavanje i provedba obvezne politike “klimatskih promjena” u svim zemljama. Napisao je kako „[i]ako postoji iskren interes da COP28 postane povijesni događaj koji nas časti i oplemenjuje kao ljudska bića, možemo se samo nadati obvezujućim oblicima energetske tranzicije koji ispunjavaju tri uvjeta: da budu učinkoviti, obvezni i nadzirani.”

Upućujući poruku sudionicima COP28, još u svibnju papa Franjo uputio je apel za kraj “ere fosilnih goriva”, rekavši:

”Svjetski čelnici koji će se okupiti na summitu COP28 u Dubaiju od 30. studenog do 12. prosinca sljedeće godine, moraju poslušati znanost i pokrenuti brzu i pravednu tranziciju kako bi okončali eru fosilnih goriva”.

Izvor