Naslovnica Crkva Kardinal Müller kritizirao sinodalnu ideologiju kao pokušaj pretvaranja Crkve u nevladinu organizaciju

Kardinal Müller kritizirao sinodalnu ideologiju kao pokušaj pretvaranja Crkve u nevladinu organizaciju

Bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller, u intervjuu za portal LifeSite News prozvao je čelnike njemačkog Sinodalnog puta i dio sudionika Sinode o sinodalnosti zbog promicanja protunaravne ideologije kojom se želi promijeniti crkveni nauk.

Njemački Sinodalni put, započet 2019., bio je izvor kontroverzi od samog početka, s njemačkim prelatima i laicima koji su se zalagali za uvođenje krivovjerja – kao što su istospolni brakovi, ređenje žene, pripuštanje ‘trans-osoba’ svetim redovima i laičko upravljanje Crkvom. Müller je bio redoviti i istaknuti kritičar Sinodalnog puta, a njegove izjave imaju veliki značaj u Njemačkoj.

Njemački Sinodalni put i poslanje Crkve

Na nedavnom zasjedanju Sinodalnog puta, njemački biskupi konačno su se pokorili naredbama Vatikana i nisu glasovali o uspostavi stalnog ‘Sinodalnog vijeća’, koje bi predstavljalo mješavinu laičkog i klerikalnog upravljanja Crkvom u Njemačkoj. Sveta Stolica je stalno izražavala zabrinutost zbog ‘Sinodalnog vijeća’, a nedavno podvrgavanje njemačkih biskupa pokazuje uspjeh pritiska.

U razgovoru s novinarom portala LifeSite News, Müller je istaknuo zabrinutost Vatikana zbog Sinodalnog vijeća: „Sinodalni odbor je u apsolutnoj suprotnosti sa sakramentalnim ustavom Katoličke crkve, to je forma protestantskih ili anglikanskih ideja gdje Crkvom upravlja kralj ili izravno od strane odbora pastora i laika”.

Kardinal je ustvrdio da upravljanje Crkvom „nema nikakve veze s političkim upravljanjem, već je prikaz pastoralnog djelovanja Isusa Krista”.

Isus je Dobri Pastir, koji vodi ljude ne prema nekom cilju koji smo mi odredili ili svjetovnom raju, nego do spoznaje Boga u ovom životu, u ovom kratkom vremenu koje imamo. Naš život mora biti usmjeren na vječni život s Bogom.

Müller tvrdio da „iza Sinodalnog odbora stoji pogrješna ideja o tome što je Crkva i što je poslanje Crkve”. To je, rekao je, zbog činjenice što čelnici Sinodalnog puta vide „Crkvu kao više političku, ideološku stvarnost za napredak čovječanstva u skorašnjem socijalističkom ili liberalnijem raju na zemlji, koji zapravo nikada neće doći”.

Bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere pohvalio je Vatikan što je spriječio postojanje Sinodalnog vijeća, ali je rekao da bi „bilo bolje razumjeti što se događa, ne pobijediti zlo u zadnji čas, nego od početka“.

Odnos Sinodalnog puta i Vatikana

Njemački biskupi održali su niz sastanaka s čelnicima Rimske kurije, jer je rasla nesuglasica između dviju strana oko određenih pitanja koja se odnose na Sinodalni put. Dodatni razgovori između obiju strana trebali bi se održati 22. ožujka, ali u isto vrijeme njemački biskupi ostaju neometeni od Vatikana u provedbi Sinodalnog puta.

Komentirajući susrete, mons. Müller je dužnosnike u Vatikanu pozvao na čvrst stav prema njemačkom episkopatu:

„Rimska kurija, odgovorna je za sveopću Crkvu sa Svetim Ocem pod njim. Ne trebaju raditi kompromise, [prakticirati] diplomaciju, kao u politici, nego razumjeti principe ovih pitanja i vratiti se korijenima ovog rascjepa, a to je opasnost raskola ili hereze“.

Pozvao je Kuriju ne samo na ispravljanje krivovjernih zaključaka Sinodalnog puta, nego da se „vrati pravim ranama ove bolesti, jer ovo je teološka bolest, nerazumijevanje onoga što je Crkva i ne možemo učiniti kompromis između istine i zablude. Nije moguće“.

Sinodalni put i sinodalnost: dvije strane iste medalje?

Njemački Sinodalni put službeno je započeo 2019., a Sinoda o sinodalnosti započela je u listopadu 2021. Međutim, kako je kardinal Joseph Tobin otkrio ovom novinaru prošle jeseni, Sinoda o sinodalnosti bila je u pripremi od 2018.

Nakon nedavnog plenarnog zasjedanja, njemački biskupi izjavili su 22. veljače da njihov sinodalni put i sinoda o sinodalnosti „idu u istom smjeru – razvoj Crkve“, samo s „različitim stilovima, tempom i naglascima“. Oba događaja, istaknuli su njemački biskupi, „služe dovođenju razvoja Crkve u obvezujuće konzultacije s vjernicima koje su transparentne, a u isto vrijeme otvorene i odgovorne, kako bismo mogli donositi bolje odluke“.

Na pitanje novinara portala LifeSite-a o ovoj izjavi i je li Sinodalni put postavio temelje za Sinodu o sinodalnosti, Müller je sugerirao kako se njemački biskupi „igraju riječima“.

Sinode, istaknuo je, „također treba shvatiti u kontekstu katoličke ekleziologije. Također Sinoda o sinodalnosti ne može mijenjati nauk niti sakramentalni ustav Crkve“.

Njemački prelat izjavio je da „ono što stoji iza ove ideologije je pogled na Crkvu kao ‘staromodnu’, ‘srednjovjekovnu’, a oni gledaju na Crkvu kao njezin subjekt. Smatraju potrebnim promijeniti Crkvu radi provođenja ideologija, a ne propovijedanja Božje riječi“.

Agenda Sinode nije usklađena s poslanjem Crkve

Govoreći kao biskup, mons. Müller je naveo kako predstavnici hijerarhije jesu „predstavnici Isusa Krista, ali nisu gospodari i vlasnici Crkve”. Stoga, „ako govore i preuzimaju ovaj rječnik reforme i modernizacije, moraju znati da se trebaju promijeniti u razmišljanju i ponašanju prema Isusu Kristu“.

Kardinal je upozorio da se ide na „svođenje Crkve umjesto vidljivog oruđa i znaka sakramentalnog zajedništva s Bogom na još jednu svjetovnu zdravstvenu organizaciju poput nevladine organizacije”.

„To je apsolutno pogrješno“, izjavio je mons. Müller, „i stoga ni Sinodi o sinodalnosti ni Sinodalni put ne smije biti dopušteno imati ovaj program za promjenom suštine Crkve“

Objašnjavajući agendu Sinode i odakle bi ona mogla potjecati, Müller je za portal LifeSite rekao da promicatelje ove agende „ne zanima suština misije Crkve”. Umjesto toga, pripisao je ideju o ređenju žena modelu ustupanja prostora „feminističkim idejama“.

Izvor