Naslovnica Svijet Katolički biskupi u Africi konzultiraju se “kako bi pružili nedvosmislenu jasnoću” o...

Katolički biskupi u Africi konzultiraju se “kako bi pružili nedvosmislenu jasnoću” o Fiducia Supplicans

Katolički biskupi u Africi međusobno se savjetuju oko izdavanja “jedinstvene sinodalne izjave” o Fiducia Supplicans, vatikanske deklaracije o mogućnosti blagoslova “istospolnih parova” i parova u drugim “neurednim situacijama”.

U izjavi objavljenoj u četvrtak, 21. prosinca, predsjednik Simpozija Biskupske konferencije Afrike i Madagaskara (SECAM) obratio se svojoj braći biskupima za mišljenje o dokumentu koji je Dikasterij za nauk vjere objavio u ponedjeljak, 18. prosinca u svjetlu davanja “konačnog vodstva” Božjem narodu na drugom po veličini i drugom po broju stanovnika kontinentu na svijetu.

A kako dišu afričke biskupske konferencije, možemo vidjeti na primjeru Malavijske biskupske konferencije koja je odmah izdala priopćenje kojim se zabranjuje blagoslov istospolnih parova u svjetlu doktrinarne konfuzije oko vatikanske Deklaracije koja dopušta ‘blagoslov’ istospolnih parova.

Prijevod izjave Malavijske biskupske konferencije prenosimo u cijelosti:

Uvod
Malavijska biskupska konferencija želi dati sljedeća pojašnjenja u vezi s nedavno objavljenom Izjavom Fiducia supplicans o dušobrižničkom značenju blagoslova.
Mi, vaši biskupi, činimo to nakon što smo uočili određena pogrješna tumačenja ove izjave koja su izazvala zanimanje, strahove i zabrinutosti među katolicima i ljudima koji u Katoličkoj Crkvi traže ćudoredno, duhovno i naukovno vođenje.
Naša opažanja, pojašnjenja i smjernica
U tom kontekstu, dajemo ova opažanja, pojašnjenja i smjernicu:
1. Predmet izjave nije blagoslivljanje istospolnih zajednica i potvrđivanje njih blagoslovinom (sakramentalom) kao da su bračni parovi. Ne, ovo je dokument potaknut pitanjima Zboru za učenje vjere o tome mogu li se ili ne Božji blagoslovi preko njegovih službenika proširiti na svakoga bez obzira na njihovo stanje. Stoga je naslov dokumenta „O dušobrižničkom značenju blagoslovâ“, a ne o okviru za blagoslov zajednica istoga spola.
2. Dok razdvaja značenje i razine različitih blagoslova Izjava ponavlja kako učenje Crkve o braku, koji je određen kao „isključiva, postojana i nerazrješiva zajednica između jednoga muškarca i jedne žene, prirodno otvorena rađanju djece“ – „ostaje stalno“. Stoga se u Izjavi kaže da su „nedopustivi obredi i molitve koji mogu stvarati pomutnju između onoga što je temeljno za brak i onoga što mu je u suprotnosti“ (Fiducia supplicans, Blagoslov u sakramentu ženidbe, 4. paragraf). Isti dokument ističe kako je „Crkva oduvijek smatrala da su ćudoredno dopušteni samo oni spolni odnosi koji se žive unutar braka“ (Fiducia supplicans, 11. paragraf).
3. Što se tiče redovitih blagoslova koje mogu primati ljudi, predmeti čašćenja i pobožnosti, svete slike, mjesta rada, plodovi zemlje itd., takvi se blagoslovi daju bilo komu i bilo čemu imajući na umu da je veliki Božji blagoslov – Isus Krist, vječna Riječ kojom nas je Otac blagoslovio dok još bijasmo grješnici (Fiducia supplicans, Uvod, 2. paragraf. U tom kontekstu istospolni parovi ili oni koji žive u neredovitim zajednicama mogu tražiti i pristupati redovitim nebogoslužnim blagoslovima koje je Crkva uvijek davala onomu tko ih traži. Čineći to, trebali bismo paziti da se takvi blagoslovi ne tumače kao „bogoslužni ili polubogoslužni čin, sličan sakramentu“ (Fiducia supplicans, 36. paragraf) i da takve „odluke, koje mogu biti dio pastirske razboritosti u određenim okolnosti, ne moraju nužno postati norma“ (Fiducia supplicans, 37. paragraf) jer „Crkva nije ovlaštena dati svoj bogoslužni blagoslov koji bi na bilo koji način nudio oblik ćudorednoga opravdavanja zajednice koja se prikazuje da je brak ili izvanbračna spolna praksa“ (Fiducia supplicans, 11. paragraf).
4. Izjavivši gore navedeno, a da bismo izbjegli stvaranje zabune među vjernicima, iz dušobrižničkih razloga određujemo da nikakvi blagoslovi zajednica istoga spola bilo koje vrste nisu dopušteni u Malaviju.
Zaključak
Iako razumijemo zakonite interese i strahove koje je ova Izjava izazvala, želimo uvjeriti sve katolike i sve one koji su zainteresirani za katoličko učenje da učenje Jedne, Svete ,Katoličke i Apostolske Crkve o ženidbi ostaje ono navedeno u četvrtom paragrafu: „isključiva, postojana i nerazrješiva zajednica između jednoga muškarca i jedne žene, prirodno otvorena rađanju djece“.
Koristimo ovu prigodu da Vam poželimo sretan Božić i uspješnu novu godinu!
Lilongwe, 19. prosinca 2023.
+ George Desmond Tambala, predsjednik Malavijske biskupske konferencije, lilongweški nadbiskup
+ Montfort Stima, potpredsjednik Malavijske biskupske konferencije, mangochiski biskup
+ Thomas Luke Msusa, blantyreški nadbiskup
+ Peter Musikuwa, chikwawaski biskup
+ Peter Chifukwa, dedzaški biskup
+ Martin Anwel Mtumbuka, karongaški biskup
+ John Ryan, mzuzuški biskup
+ Alfred Mateyu Chaima, zombaški biskup
+ Yohane Suzgo Nyirenda, pomoćni biskup mzuzuški

Izvor