Naslovnica Vatikan Kontroverzni argentinski teolog postao novi prefekt Dikasterija za nauk vjere

Kontroverzni argentinski teolog postao novi prefekt Dikasterija za nauk vjere

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Víctora Manuela Fernándeza, svog dugogodišnjeg osobnog teologa i takozvanog autor iz sjene, da vodi Kongregaciju, odnosno sada Dikasterij za nauk vjere.

Argentinski prelat naslijedio je isusovačkog kardinala Luisa Ladariju Ferrera (79), koji je bio prefekt dikasterija od 2017. godine.

Nadbiskup Fernández, koji ima skoro 61 godinu, nadbiskup je La Plate u Argentini od 2018.

“Kao novom prefektu Dikasterija za nauk vjere, povjeravam ti zadatak koji smatram vrlo vrijednim”, napisao je papa Franjo u pismu nadbiskupu Fernándezu, objavljenom 1. srpnja uz objavu njegova imenovanja.

Papa je rekao da je dikasterij povremeno promicao traženje “doktrinarnih pogrešaka” umjesto “promicanja teološkog znanja”.

“Ono što očekujem od tebe sigurno je nešto sasvim drugo”, rekao je Franjo. „Molim te kao prefekta da svoje osobno zalaganje na izravniji način posvetiš glavnoj svrsi dikasterija, a to je ‘čuvanje vjere’.

Nadbiskup Fernández je kontroverzna osoba u Crkvi u Argentini, dijelom zbog nekih njegovih objavljenih djela. Kao teolog je objavio više od 300 članaka i knjiga.

Papa Franjo, koji poznaje nadbiskupa Fernándeza desetljećima, navodno mu je povjerio da sastavi svoju prvu apostolsku pobudnicu, Evangelii Gaudium, tekst u kojem je nadbiskup citirao svoje prethodne radove kao izvorni dokumenti.

Nadbiskup je također navodno sudjelovao u izradi Amoris Laetitia, apostolske pobudnice pape Franje iz 2016., koja je uslijedila nakon dviju crkvenih sinoda o obitelji.

Nadbiskup Fernández bio je vrlo uključen u obje sinode o obitelji 2014. i 2015. i bio je u komisiji za pisanje konačnog izvješća nakon sinode iz 2015.

Citirajući njegove apostolske pobudnice Evangelii Gaudium i Gaudete et Exsultate, papa Franjo je napisao da bi zadatak nadbiskupa Fernándeza kao novog voditelja vatikanskog doktrinarnog ureda “trebao izraziti da Crkva ‘potiče karizmu teologa i njihove teološke istraživačke napore’ sve dok nisu „nisu zadovoljni čisto teorijskom teologijom”, ‘hladnom, tvrdom logikom koja želi dominirati nad svime’. “Uvijek će biti istina da je stvarnost superiornija od ideje.(…) Potrebna nam je misao koja zna uvjerljivo predočiti Boga koji ljubi, koji oprašta, koji spašava, koji oslobađa, koji promiče ljude i poziva ih na bratsko i sestrinsko služenje. To se događa ako se „navještaj fokusira na suštinsko, ono najljepše, najveće, najatraktivnije i ujedno najpotrebnije”. Ti vrlo dobro znaš da postoji skladan poredak između istina naše poruke, gdje najveća opasnost nastaje kada sporedna pitanja na kraju zasjene središnja.”

Zanimljivo, 15. prosinca 2009. kardinal Bergoglio imenovao ga je rektorom Papinskog katoličkog sveučilišta u Argentini. Međutim, nije mogao položiti zakletvu sve do 20. svibnja 2011., nakon odgovora na prigovore na svoje imenovanje koje su iznijeli vatikanski dužnosnici koji su izrazili zabrinutost oko pravovjerja određenih elemenata njegovih akademskih radova.

Strastveni pisac, nadbiskup Fernández napisao je stotine članaka i knjiga, uključujući Incarnated Spiritual Theology (2004.), knjigu koja je prikazana u argentinskoj sapunici Esperanza Mía, o nedopuštenoj ljubavnoj vezi između svećenika i časne sestre.

Knjiga koja se obično smatra njegovim najneobičnijim je djelo iz 1995. Heal Me With Your Mouth: The Art of Kissing- “Izliječi me svojim ustima – Umijeće ljubljenja”.

U međuvremenu knjiga je nestala s većine službenih popisa djela nadbiskupa Fernándeza.

(I tako… iznenađenjima nikad kraja…)

Izvor