Naslovnica Vatikan Kontroverzni njemački biskup mogao bi uskoro postati prefekt Dikasterija za nauk vjere

Kontroverzni njemački biskup mogao bi uskoro postati prefekt Dikasterija za nauk vjere

Prije samo nekoliko tjedana, imenovanje kontroverznog njemačkog biskupa na utjecajnu funkciju prefekta Dikasterija za nauk vjere navodno su zaustavili zabrinuti kardinali, koji su papu Franju savjetovali da odustane od imenovanja. Sada se ponovno navodi da je biskup Heiner Wilmer kandidat pape Franje za prefekta Dikasterija za nauk vjere.

Biskup Wilmer, koji je na čelu njemačke biskupije Hildesheim, žalio se prije četiri mjeseca da Sinodalni put nije uspio odobriti tekst koji poziva na radikalne promjene crkvenog nauka o spolnosti. Od prosinca je njega, prema navodima medija, papa Franja imao u vidu kao nasljednika kardinala Luisa Ladariju na mjestu prefekta Dikasterija za nauka vjere. No, intervencija brojnih visokorangiranih prelata, uključujući, navodno, pokojnog kardinala Georgea Pella, dovela je u pitanje doktrinalnu ispravnost biskupa Wilmera i navodno odvratila Papu da nastavi s odabirom, barem za sada.

Sada, prema katoličkoj talijanskoj web stranici Messa In Latino, Sveti Otac ponovno snažno razmatra kandidaturu biskupa Wilmera. U otvorenom pismu uredništva papi Franji, opisuje se imenovanje biskupa Wilmera kao “vjerojatno“.

Interes pape Franje za biskupa Wilmera dolazi usred trenutnog sukoba Vatikana s njemačkim episkopatom oko kontroverznog Sinodalnog puta, neobvezujućeg procesa u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj, koji traži krivovjerne promjene u vezi ređenja žena, nauka u seksualnosti i uloge laika.

Na sastanku između čelnika vatikanskih kurijalnih ureda i njemačkih biskupa u studenom 2022., kardinal Ladaria kritizirao je prijedloge Sinodalnog puta zbog „svođenja misterija Crkve na puki institut moći… koji se mora staviti pod kontrolu odabranih što je prije moguće”. Vatikanski dužnosnici pozvali su na “moratorij” na Sinodalni put, što je njemački episkopat odbio.

Prema zapisniku sa sastanka, biskup Wilmer podržao je sve predložene tekstove Sinodalnog puta na posljednjoj skupštini u rujnu 2022., uključujući one koji pozivaju na uspostavu stalnog Sinodalnog vijeća, ređenje žena i moralno odobravanje seksualnih odnosa između osoba istog spola.

Povodom teksta koji poziva na krivovjerne promjene crkvenog nauka o spolnosti, za što je kardinal Ladaria implicirao da ostavlja “opći dojam” o smislu Učiteljstva Crkve. S druge strane, ne samo da je biskup Wilmer podržao sve odluke Sinodalnog puta, nego se žalio što njemački biskupi nisu dobili veću potporu na rujanskoj skupštini kako bi sinodalni dokumenti bio službeno usvojen.

„Glasovao sam za politički dokument o reformi katoličkog nauka o spolu i jako sam uzrujan što dvotrećinska većina nije postignuta”, rekao je 61-godišnji njemački biskup navodno nakon neuspjelog glasovanja. „Ovo je pravi šok za sve one koji rade na obnovi naše Crkve. Razumijem i dijelim razočarenje mnogih katolika zbog neuspjeha teksta na glasovanju“.

Biskup Wilmer je dodao da „reforma crkvenog nauka o spolu jest i ostaje vrlo važna tema. Odbijanje političkog dokumenta od strane manjeg broja biskupa to ne mijenja. Svim srcem stojim iza teksta i siguran sam da će, usprkos odbijanju, biti široko prihvaćen i da će se o njemu intenzivno raspravljati. Uvjeravam vjernike u biskupiji Hildesheim da ću nastaviti raditi na obnovi katoličkog spolnog morala. Neprihvatljivo je da crkveni nauk povrjeđuje ili diskriminira ljude. To nije u duhu poruke Isusa Krista”.

Ova podrška biskupa Wilmera radikalnim zahtjevima Sinodalnog puta nije prva kojom podupire kontroverzne teološke ideje.

U intervjuu iz 2018., mons. Wilmer je ustvrdio da je „zloporaba moći u DNK-u Crkve”, što se više ne može odbaciti kao “periferno”, već bi trebalo dovesti do „radikalnog promišljanja” promjene ekleziologije. U istom intervjuu također je opisao polemičnog njemačkog teologa vlč. Eugena Drewermanna kao “proroka našeg vremena”. Vlč. Drewermannu je njegov nadbiskup 90-ih zabranio vršenje svećeničke službe zbog njegovih kritika klerikalizma u Crkvi (klerikalne države), a prije toga je doveo u pitanje djevičansko rođenje Krista i fizičko uskrsnuće Isusa od mrtvih.

U istom intervjuu, biskup Wilmer također je doveo u pitanje autoritet crkvenog Učiteljstva.

„Ponekad pomislim: Tko zapravo određuje što znači biti katolik? I dalje se ponašamo kao da je to hijerarhija; kao da mi biskupi imamo pravo na oznaku katolika, što je krivo!… Moramo biti primatelji, slušatelji, učenici, u razgovoru s katolicima, ali i s kršćanima drugih denominacija i nevjernicima”.

U travnju 2020., u vremenu lockdowna zbog COVID-a 19, biskup Wilmer je kritizirao internetske prijenose sv. misa kao primjer pretjerane “fiksacije“ na Euharistiju. Umanjio je značaj Kristove euharistijske prisutnosti, što je u očitoj suprotnosti s naukom svetog Pavla VI. u enciklici Mysterium Fidei i svetog Ivana Pavla II. u enciklici Ecclesia De Eucharista.

Na početku sinodalnog procesa u svojoj biskupiji, rekao je u svojoj homiliji da Crkva treba “novo razmišljanje” o spolnosti i svećeništvu. „Potreban nam je novi pogled na spol, radi sudjelovanja svih u Crkvi, podjednako muškaraca i žena“, rekao je mons. Wilmer na misi slavljenoj u katedrali u Hildesheimu.

Biskup Wilmer je također nadgledao provedbu smjernica za “rodno osjetljiv jezik” unutar svoje biskupije. Na primjer, umjesto riječi „Bog naš Otac“, tekst iz 2021. predlaže „Dobri Bože, koji si nam majka i otac“.

Osim pitanja o pravovjernosti biskupa Wilmera, postoje i pitanja koja se tiču njegovih temeljnih kvalifikacija za vođenje tako značajnog ureda kao što je Dikasterij za nauk vjere. Biskup je tek od 2018., a za razliku od tadašnjih kardinala Josepha Ratzingera i kardinala Gerharda Muellera, dvojice njemačkih prelata koji su prethodno bili na dužnosti prefekta Dikasterija za nauk vjere, biskup Wilmer nema značajnog iskustva kao teolog. Iako ima doktorat iz teologije, pišući svoju disertaciju o misticizmu i Mauriceu Blondelu, njegova radna mjesta nastavnika uključuju srednju školu u Njemačkoj te povijest i njemački jezik u Fordham Preparatory School u Bronxu od 1997. do 1998.

Mons. Wilmer je služio kao generalni poglavar Kongregacije svećenika Presvetog Srca (dehonijanaca) od 2015. do imenovanja biskupom Hildesheima, biskupije u sjevernoj Njemačkoj, s tjednom stopom posjećivanja mise od samo 2,8%, prema podacima Njemačke biskupske konferencije.

Obožavatelj disidentskih teologa, neiskusan biskup i ustrajni zagovornik najkontroverznijih zahtjeva Sinodalnog puta. Sve ovo točno opisuje biskupa Wilmera. Ali ako su glasine točne, njemački bi biskup uskoro mogao dodati još jednu titulu u svoj životopis, a to je titula prefekta Dikasterija (Kongregacije) za nauk vjere.

Izvor