Naslovnica Crkva LGBT zajednici čestitke, a nekim vjernicima opet packe?

LGBT zajednici čestitke, a nekim vjernicima opet packe?

Iz Acceptance, druge najstarije LGBTQ+ katoličke organizacije na svijetu, kažu da su presretni što su u lipnju primili posebnu poruku s čestitkama pape Franje za njihovu 50. obljetnicu.

Pozdravi pape Franje uzrokovali su i iznenađenje i oduševljenje kod članova Acceptance, njihovih obitelji i pristaša diljem Australije.

“Nitko od nas nije očekivao takav pozdrav, ali papa Franjo je tako divan Papa, zato smo bili iznenađeni.”, rekla je Angela Han, koordinatorica Acceptance Perth. „Njegova dobrodošlica, pastoralna i brižna interakcija s LGBTQ+ osobama, koja se proteže sve do vremena kada je bio nadbiskup i kardinal u Argentini, snažan je putokaz, a njegove čestitke za našu 50. obljetnicu jačaju njegovu istinsku brigu za marginalizirane u Crkvi”.

Čestitka je stigla preko sestre Jeannine Gramick, američke časne sestre koja surađuje s katoličkom LGBTQ+ zajednicom od 1971. i održava kontakt s papom Franjom. S. Jeannine ispričala je papi Franji o skupini Acceptance u Australiji i njihovoj 50. obljetnici ove godine. Papa Franjo je zamolio s. Jeannine da prenese njegove osobne čestitke, te je obavijestio kako se moli da se članovi Acceptancea svake godine “zbližavaju u ljubavi s našim Gospodinom Isusom Krist”.

Problem, naravno, nije u tome što su neki ljudi pogođeni tim iskušenjima, nego što se čini da Papa misli da oni koji se identificiraju s tim ljudima te prihvaćaju odgovarajuće grijehe,  pokazuju na poseban način što znači biti katolik. Tako se svećenici, časne sestre i laici koji rade na prihvaćanju LGBTQ+ ideologije unutar Crkve smatraju otvorenima i kreativno fleksibilnima, a oni koji se bune i rade protiv toga smatraju se rigidnima i ekstremnima.

Ono što je zabrinjavajuće u Franjinom osobnom pristupu tom pitanju je to što se prečesto radi o predrasudama, predrasudama osobe koja daleko više suosjeća s liberalima nego s konzervativcima ili, da stavimo stvar u točniji katolički kontekst, osjeća ugodnije s onima koje ne opterećuje neslaganje s katoličkim učenjem nego s onima koji takvo neslaganje smatraju i uznemirujućim i potrebnim ispravljanja. Uzmimo možda najeklatantniji primjer, upravo ta razlika objašnjava zašto papa Franjo može dati sve od sebe da pohvali napore LGBTQ+ katolika i katoličkih skupina (koji namjerno djeluju baš pod tim nazivima) bez istodobnog objašnjenja da je njihovo ponašanje, uključujući sve tendencije definiranja ljudske osobe u skladu s tim ponašanjima, ozbiljno grešna.

Izvor