Naslovnica Video Novi film: Neplanirano (Unplanned)

Novi film: Neplanirano (Unplanned)

Novi film, Neplanirano (Unplanned), priča je o Abby Johnson, koja je u istoimenoj knjizi iz 2012. opisala svoj nevjerojatan životni put i zaokret od upravitelja klinike za pobačaja do aktivista za život.

Johnson je napustila svoju uspješnu karijeru u Planned Parenthood-u nakon jednog asistiranja pobačaju; tada je imala prilike pratiti ultrazvuk nerođene bebe koja se borila pokušavajući pobjeći od smrtonosnog alata za abortus. “Stavila sam lubrikant na pacijentičin trbuh, a onda sam manevrirala sondom da ‘uhvatim’ sliku djeteta. Očekivala sam da ću vidjeti samo nogu, glavu ili dio torza, ali na moje veliko iznenađenje vidjela sam kompletnu sliku djeteta.”

Iako je svojedobno i sama imala dva pobačaja, nakon napuštanja industrije smrti, Abby Johnson i njezin suprug su u međuvremenu postali katolici i trenutno očekuju svoje osmo dijete.

Johnson je također rekla kako je, nakon odlaska iz Planned Parenthood-u, počela osjećati potrebu za “apostolatom” za ljude poput nje, koji trebaju financijsku, moralnu, emocionalnu i duhovnu potporu u prelasku iz stanja u kojem su za život zarađivali  od pobačaja do života i rada u skladu s vrijednostima za život. Nije mogla naći ništa i rekla je da se molila da netko pokrene takvu službu.

Tada je shvatila da je Bog poziva da započne takav apostolat, te je osnovala organizaciju “And Then There Were None”, koja pomaže djelatnicima u klinikama za pobačaje u napuštanju ove industrije i pronalasku novog posla.

Inače, njezino obraćenje je plod inicijative 40 dana za život, koja sada na mjestu nekadašnje klinike za pobačaje ima svoj nacionalni centar! Sama svjedoči:

Ja sam u ovom pokretu danas samo zbog običnih ljudi koji su učinili izvanredne stvari.. Moja bivša klinika za pobačaje je zatvorena zbog njihovog djelovanja i njihove žrtve. Bebe su danas žive zbog njih! Žene više nisu ranjavane boli pobačaja u njihovoj zajednici. I ti to možeš! I ti možeš spasiti život! Danas stojim na strani pokreta 40 dana za život.

Iznenađujuće, film je nedavno dobio ocjenu R od Američkog udruženja filmova. To je ocjena koja je iznenadila producente, koji su istaknuli da u mnogim saveznim državama tinejdžeri mlađi od 17 godina mogu dobiti pobačaj bez dopuštenja roditelja, ali neće moći gledati film bez pratnje odrasle osobe.

Dokumentarac o stvaranju filma možete pogledati ovdje: