Naslovnica Video Novi film redatelja Sound of Freedom o majci Franciski Cabrini

Novi film redatelja Sound of Freedom o majci Franciski Cabrini

Godine 1850. u jednoj seoskoj obitelji u talijanskoj regiji Lombardiji, rođena je Francesca Cabrini, mala i boležljiva djevojčica, najmlađa od trinaestero djece koja će cijeli život patiti od lošeg zdravlja.

Kad je u tinejdžerskoj dobi odlučila svoj život predati Kristu, odbacile su je Kćeri Presvetog Srca Isusova, smatrajući je preslabom da podnese samostanski život. No ustrajala je i postala časna sestra 1877., uzevši ime po kojem je sada poznajemo: Franciska Xavier Cabrini.

Kada je 1880. osnovala Sestre misionarke Presvetog Srca Isusova, rekla je papi Lavu XIII. da želi otputovati sa svojom malom grupom sestara u Aziju kako bi tamošnjim siromasima u patnji donijela ljubav Gospodinovu. No papa je imao bolju ideju i poslao ju je u Sjedinjene Američke Države. Naime, prema službenim statistikama 1876-1914. oko 14 milijuna Talijana napustilo je rodnu grudu i u potrazi za kruhom uglavnom odseljavalo u Ameriku. S. Franciska se u proljeće 1889. iskrcala u New Yorku, i ubrzo postaje poznata kao ‘majka’ talijanskih iseljenika. Tamo je bez predaha osnivala bolnice, škole, ubožnice i pomagala Talijanima i ostalim ljudima u potrebi. Posebnu je skrb sa svojim sestrama posvećivala i zatvorenicima. Kad je Franciska Cabrini 22. prosinca 1917. u punom jeku Prvog svjetskog rata umrla u Chicagu, daleko od rodne grude, njezina je družba brojila već 2.000 sestara u 70 kuća. Franciska je prva državljanka Sjedinjenih Američkih Država koja je proglašena svetom. Uzvisio ju je na čast svetice 7. srpnja 1946 papa Pio XII. tek 28 godina nakon smrti, također je proglašena zaštitnicom svih emigranata.

Cabrini, novi film redatelja Sound of Freedom, Alejandra Monteverdea, predstavlja nam Majku Cabrini u New Yorku i Rimu, i – u oba velika grada – naišla je na više otpora nego pomoći. Ali njezina vjera i odlučnost, nadvladale su sve prepreke.

Prije nego što je umrla 1917., majka Cabrini osnovala je škole, bolnice i sirotišta – u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta: ukupno šezdeset sedam.

Beskompromisan u svom katolicizmu, Cabrini je film koji se ove godine ne smije propustiti.