Naslovnica Papa Franjo Papa Franjo govorio o tradicionalističkoj “bolesti“

Papa Franjo govorio o tradicionalističkoj “bolesti“

U razgovoru s mađarskim isusovcima, papa Franjo je komentirao razlog ograničavanja slavljenja tradicionalne latinske mise za brojne obitelji i mlade. Papa Franjo je ponovio neprovjereno mišljenje mnogih protutradicionalista koji potvrđuje da crkvenim saborima treba točno sto godina da se provedu.

„Ne bih znao teoretski na to odgovoriti, ali svakako znam da se Koncil još uvijek implementira. Potrebno je stoljeće da se Koncil provede, kažu. I znam da je otpor koncilskim dekretima užasan. Postoji nevjerojatna podrška restauraciji (obnovi), onoga što ja nazivam indietrismo (nazadnost), kao što se kaže u Poslanici Hebrejima (10, 39): „A mi nismo od onih koji otpadaju, sebi na propast, nego od onih koji vjeruju na spas duše“.
Tijek povijesti i milosti ide od korijena stabla prema granama koje daju plodove. Bez ovog korijena (protoka) ostajete mumija. Vraćanje prema prijašnjem ne čuva život, nikada. Morate se promijeniti, kao što je napisao sveti Vinko iz Lérinsa u svome „Podsjetniku“ kada je primijetio da čak i dogma kršćanske religije napreduje, učvršćuju se godinama, razvijaju se s vremenom, produbljuju s godinama. Ali ovo je promjena iz temelja.
Današnja opasnost je indietrismo, reakcija protiv modernog. To je nostalgična bolest. Zato sam odlučio da je sada dopuštenje liturgijskog slavlja prema Rimskom misalu iz 1962. obvezno za sve novozaređene svećenike. Nakon svih potrebnih konzultacija odlučio sam se na to jer sam vidio da se dobre pastoralne mjere koje su postavili Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. koriste na ideološki način, da se ide unatrag. Treba zaustaviti ovu nazadnost (indietrismo) koja nije bila dio pastoralne vizije mojih prethodnika“.