Naslovnica Papa Franjo Papa Franjo: Volim misliti da je pakao prazan; nadam se da jest

Papa Franjo: Volim misliti da je pakao prazan; nadam se da jest

Un frame di Papa Francesco in collegamento con la trasmissione 'Che tempo che fa' condotta da Fabio Fazio. +++ TWITTER

Papa Franjo pojavio se u najpopularnijem talijanskom talk showu u udarnom terminu u nedjelju navečer, gdje je papa podijelio kako se nada da je pakao “prazan”.

Tri milijuna ljudi u Italiji gledalo je gotovo sat vremena dug televizijski intervju s papom Franjom 14. siječnja, u kojem je 87-godišnji Papa svoje pojavljivanje u televizijskoj emisiji “Che Tempo Che Fa”, započeo našalivši se da je “još uvijek živ” i ne planira dati ostavku.

“Sve dok osjećam da još uvijek imam kapacitet služiti, nastavit ću. Kad to više ne budem mogao, bit će vrijeme da razmislim o tome”, rekao je Franjo.

Na upit novinara Fabija Fazia kako “zamišlja pakao”, papa Franjo je kratko odgovorio.

„Ono što ću reći nije dogma vjere, već moje osobno stajalište: volim misliti da je pakao prazan; Nadam se da jest”, rekao je papa Franjo.

Katekizam Katoličke Crkve govori nam da katolički nauk “potvrđuje postojanje pakla i njegovu vječnost. Odmah nakon smrti, duše onih koji umru u stanju smrtnog grijeha silaze u pakao, gdje trpe kazne pakla, ‘vječnu vatru.’ Glavna kazna pakla je vječna odvojenost od Boga, u kojem jedino čovjek može posjedovati život i sreću za koju je stvoren i za kojom čezne.”

Teolozi poput Hansa Ursa von Balthasara iznijeli su mogućnost da se netko može “nadati” da bi pakao mogao biti prazan zbog onoga što je Isus postigao na križu, praveći razliku između univerzalnog spasenja kao nade i univerzalnog spasenja kao doktrine, koju on odbacuje.

Papa Franjo već je jednom govorio o postojanju pakla u javnim govorima tijekom proteklih deset godina svog pontifikata. U ožujku 2014. u obraćanju pripadnicima mafije, poručio im je da trebaju promijeniti svoje živote “dok još imate vremena, kako ne bi završili u paklu. To vas čeka ako nastavite tim putem.”

Izvor