Naslovnica Politika Poljska na čelu europske kontrarevolucije?

Poljska na čelu europske kontrarevolucije?

Poljska predvodi „kontrarevoluciju“ u Europskoj uniji i dobiva potporu drugih zemalja, prema mišljenju kolumnista austrijskih dnevnih novina Die Presse, kojega citira Poljska novinska agencija.

U kolumni za web stranicu austrijskih novina Die Presse, novinar i književnik Karl-Peter Schwarz doveo je u pitanje obrazloženje političara i novinara koji „namjeravaju poljskom, mađarskom i slovenskom narodu dati lekcije o demokraciji i vladavini prava“, piše poljski internetski portal dziennik.pl.

„Ne bi li Nijemci i Austrijanci trebali primiriti spor, umjesto da raspiruju vatru?“, upitao je Schwarz u svom tekstu pod naslovom Poljska na čelu europske kontrarevolucije“, koji je ovog četvrtka citirala Poljska novinska agencija.

Tvrdi da sve izjave Nijemaca i Austrijanaca o isprici i krivnji za zločine koje su počinili njihovi preci u Poljskoj i drugim zemljama „gube kredibilitet ako prijete tim državama i ucjenjuju njihove vlade“, izvijestio je dziennik.pl.

„Trenutni sukob s Poljskom tiče se vladavine prava Europske unije nad nacionalnim pravom, uključujući ustavni zakon”, rekao je Schwarz.

„Ta vladavina prava nije sadržana u pristupnim ugovorima Europske unije, već proizlazi iz presuda koje je proglasio Sud Europske unije (CJEU)“, dodao je.

Nakon što je ratificirala Lisabonski ugovor, „Poljska mora priznati primat Suda Europske unije (CJEU), ali isto to mora učiniti i Njemačka, čiji je ustavni sud presudio da je otkup obveznica Europske središnje banke bio neustavan u aspektima koje je odobrio Sud Europske Unije (CJEU)”, napisao je Schwartz u svojoj kolumni, prema dziennik.pl.

„Ipak, Poljska uzaludno inzistira na njemačkom slučaj, jer u Europskoj uniji postoje prvorazredni, drugorazredni i trećerazredni članovi“, ustvrdio je.

Schwarz je isto tako napisao da je pravo Europske unije „od samog početka bilo političke prirode“ jer je cilj bio sve veća integracija, što se napose odražava u prvom članku Lisabonskog ugovora, izvijestio je dziennik.pl.

Schwarz je među ostalim rekao da Poljska nije jedina članica Europske unije koja „osporava ulogu Suda Europske unije kao konačnog arbitra o kvaliteti vladavine prava u državama članicama“.

Njemački ustavni suci su pozvali na „ustavni pluralizam“, kako citira dziennik.pl kolumnista Schwarza, dok bivši voditelj pregovora oko Brexita i francuski predsjednički kandidat Michel Barnier „poziva svoju zemlju da povrati pravni (ustavni) suverenitet“.

Kolumnist Schwarz smatra da Poljski ustavni sud „očito dovodi u pitanje model europske integracije u kojem suci prisiljavaju izabrane političare da stvaraju sve veću integraciju unutar Europske unije“.

Europska unija se suočava s pravom demokratskom kontrarevolucijom, kontrarevolucijom koja stavlja na raspravu stari, samo površno riješen problem nacionalnog suvereniteta u kontekstu konfederacije zemalja“, rekao je Schwarz.

„Ova kontrarevolucija proizlazi iz država Višegradske skupine (koja se sastoji od Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke), ali oni dobivaju podršku i u drugim zemljama“, zaključio je Schwarz.

Dziennik. pl navodi da je Karl-Peter Schwarz bivši dugogodišnji dopisnik raznih austrijskih i njemačkih medijskih kuća za srednju i istočnu Europu, a trenutačno djeluje kao slobodni novinar i književnik.

Izvor