Naslovnica Društvo Predsjednik Biden protiv mučenika iz Ugande

Predsjednik Biden protiv mučenika iz Ugande

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden nedavno je ukorio predsjednika Ugande zbog potpisivanja zakona koji nameće kaznene sankcije za homoseksualne radnje. Predsjednik Biden također je zaprijetio da će povući američku financijsku pomoć iz istočnoafričke zemlje ako Uganda ne ukine zakon.

Takve su prijetnje prilično ironične kada dolaze od čovjeka koji je bjelačku nadmoć nazvao “najopasnijom prijetnjom našoj domovinskoj sigurnosti”. Očito predsjednik Biden ne vidi da je samo po sebi rasizam i arogancija kada bijeli vođa Sjedinjenih Država drži predavanje afričkoj naciji o tome koji su zakoni ispravni za tu zemlju.

Narod Ugande ima vlastitu povijest u suočavanju s grijehom homoseksualnih radnji. Katolička Crkva proslavila je blagdan sv. Charlesa Lwanga i drugova 3. lipnja. Biografski podaci o ovim mučenicima u Liturgiji časova koriste se vrlo pristojnim jezikom govoreći da su “bili ubijeni, neki mačem, drugi spaljivanjem, jer nisu htjeli pristupiti kraljevim nerazumnim zahtjevima”. Što su zapravo bili “kraljevi nerazumni zahtjevi”?

Charles Lwanga and Companions, Martyrs of Uganda - Home of the Mother

Kralj Mwanga bio je pokvaren čovjek i pedofil koji je ritualno zlostavljao mlađe dječake koji su služili kao sluge na kraljevskom dvoru. Charles Lwanga postao je glavni sluga u dobi od 25 godina i bio je posvećen kršćanskom poučavanju mlađih dječaka, koje je pokušao zaštititi od požudnih kraljevih napada. Mnoge vjerne kršćane ubio je u Ugandi kralj Mwanga tijekom godina 1885.-87. Sv. Charles Lwanga i njegovi drugovi proglašeni su blaženima 1920., a kanonizirao ih je papa Pavao VI. 1964. Njihovo mučeništvo pomoglo je širenju kršćanske vjere. Prema posljednjem popisu stanovništva, provedenom 2014. godine, 82 posto stanovništva Ugande su kršćani. Najveća kršćanska skupina su rimokatolici, njih 39 posto. Stoga je razumljivo da Uganđani s pravom vide homoseksualne radnje kao grešne.

Katolička Crkva uči da je oholost tj. ponos (Pride) najopasniji smrtni grijeh, pa ga treba izbjegavati, zajedno s požudom, a ne slaviti.

Duga je prvi put korištena kao simbol u Bibliji, kada je Bog rekao Noi nakon potopa da je duga “znak zavjeta, što ga sklapam između sebe i vas i svih živih bića, što su s vama, za sve buduće naraštaje. ” (Post 9,12). Ova duga nije bila simbol dozvole za grijeh niti je savez bio jednostrano obećanje s Božje strane, jer je Gospodin rekao da će “tražiti račun” za postupke svakog stvorenja na zemlji (Post 9,5) .

Oholost (ponos) počinje kad čovjek otpadne od Gospoda
i srcem se odmetne od svoga Stvoritelja.  I jer je
početak oholosti grijeh, tko se njoj oda, širi gnusobu. (Sir, 10-13)

Poniznost i čednost: Ovo su svakako prikladnije teme za promicanje tijekom ovog mjeseca lipnja.

Neka nam Bog da ovu milost. Amen.

Odlomak iz pisma Thomasa J. Paprockia, biskupa iz Springfielda, Illinois u SAD-u, objavljenog u First Things