Naslovnica Društvo REFERENDUM I DEMOKRACIJA

REFERENDUM I DEMOKRACIJA

Kada bi se u biloj kojoj anketi, pogotovo političke naravi, pokazalo da se 84 posto ispitanika zalaže za jednu opciju, zaključak bi bio da je to apsolutni izraz javnoga mnijenja.
Takav je rezultat bio ovog vikenda u Dubrovniku, kad je baš ovaj postotak građana glasao na referendumu protiv gradnje apartmana i vila na platou iznad grada. Ne bih htio sada ulaziti u polemiku oko toga dali bi ovaj projekt Golf na Srđu bio dobar ili loš za sam Dubrovnik, nego bih samo htio analizirati rezultate. Kao što znamo, referendum je na koncu propao zato što se manje od 50 posto pojavilo na glasanju, odnosno samo njih 31 posto. Zagovaratelji projekta Golf na Srđu kažu da je izostanak sa referenduma bio znak kako Dubrovčani zaista žele ovu investiciju. Kako bi ti isti onda komentirali izostanak sa izbora za Europski Parlament prije dva tjedana kad je jedva 21 posto građana izišlo na birališta? Jesu li ovi izbori legitimni? Da li je skoro 80 posto građana koji nisu glasali na izborima za Europski parlament u stvari poslalo poruku da uopće ne želi zastupnike u Euro parlamentu? Po nekoj demokratskoj formi, svaki rezultat na referendumu bi se trebao uvažiti. Ako netko ne glasa, a rezultati izbora mu ne pašu, onda samo može sam sebe kriviti.
Prema tome, referendum u Dubrovniku je itekako uspio, samo što zakoni i procedure u Hrvatskoj ne uvažavaju konačan rezultat. Na kraju krajeva, četvrtina Dubrovčana je fizički izišla iz svojih kuća i glasala na referendumu protiv ove gradnje, što je veći postotak nego što je glasalo za bilo koju stranku pojedinačno na prošlim euro izborima, a od prilike i s ovim postotkom se izabere predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.