Naslovnica Vatikan Traži li Vatikan ostavku biskupa Stricklanda?

Traži li Vatikan ostavku biskupa Stricklanda?

Papa Franjo je na sastanku u subotu, s vatikanskim dužnosnicima razgovarao o mogućnostima traženja ostavke biskupa Josepha Stricklanda iz biskupije Tyler u Teksasu, doznaje portal The Pillar.

Papa se susreo s nadbiskupom Robertom Prevostom, OSA, voditeljem Odjela za biskupe, i nadbiskupom Christopheom Pierreom, apostolskim nuncijom u Sjedinjenim Državama – obojica novoizabrani kardinali.

Nekoliko izvora bliskih dikasteriju reklo je za The Pillar prije sastanka, da će prelati Papi predstaviti rezultate apostolske vizitacije Sticklandove biskupije, provedene ranije ove godine, kao i naknadne javne akcije biskupa koji se pojavio kao otvoreni kritičar Svetog Oca.

“Situacija biskupa Stricklanda je na dnevnom redu”, rekao je jedan visoki dužnosnik blizak dikasteriju za The Pillar, “i očekuje se da će Sveti Otac zatražiti njegovu ostavku – to će sigurno biti preporuka koja mu je dana.”

Napominjući da se papina audijencija nije isključivo ticala biskupa iz Tylera, koji je ranije optužio papu za “program potkopavanje pologa vjere”, dužnosnik je rekao kako je Stricklandov slučaj postavljen kao “primarna točka rasprave.”

“Dva su aspekta”, rekao je dužnosnik, “tu je riječ o javnom skandalu svih ovih komentara o papi i sinodi, ali postoje i stvarni problemi u biskupiji. To je bio fokus posjeta; u biskupiji postoji zabrinutost oko upravljanja, financijskih pitanja, temeljne razboritosti.”

Dužnosnik je predvidio da papa vjerojatno neće odlučiti smijeniti Stricklanda kao biskupa svoje biskupije, što je kanonski rijedak čin, ali je za The Pillar rekao kako bi papi Franji moglo biti savjetovano da potakne biskupa na ostavku.

“Konsenzus u dikasteriju je da će se od njega tražiti da razmotri ostavku”, rekao je dužnosnik. “To je bila tema rasprave među članovima.”

“Ovisno o tome kako biskup odgovori, snaga te odluke mogla bi se povećati”, rekao je dužnosnik i naveo slučaj biskupa Richarda Stike koji je najavio svoju ostavku na mjesto biskupa Knoxvillea ranije ove godine nakon što je obaviješten da više nema povjerenje ni Svete Stolice ni vlastitog klera.

Prevost, koji je od travnja prefekt vatikanskog dikasterija, vodi odjel odgovoran za preporuke papi kandidata za biskupska imenovanja.

Odjel također nadzire disciplinske istrage i procese koji se tiču ​​biskupskih postupaka upravljanja prema normama Vos estis lux mundi i Come una madre amorevole, zakonima koje je donio papa Franjo kako bi se povećala odgovornost među episkopatom.

 

 

Izvor