Naslovnica Vatikan Volio bih da nije dao ostavku

Volio bih da nije dao ostavku

Vjerujem da je ostavka Benedikta XVI. nanijela štetu Crkvi.

Imajući na umu obećanje našega Gospodina da vrata paklena neće nadvladati, sada ne možemo znati u kojoj će se mjeri sadašnja kriza u Crkvi pogoršati.

U veličinu Josepha Ratzingera ne treba sumnjati. Njegov izbor za papu nakon smrti svetog Ivana Pavla II., činio se čudesnim i zato je njegova ostavka nakon samo osam godina jednako žalosna koliko i šokantna.

Možemo samo nagađati kakve bi stvari u Crkvi danas bile da se Benedikt održao do smrti, što su pape oduvijek činile, osim naravno Celestina V. i Grgura XII.

Joseph Ratzinger bio je prije svega akademik – među najvećim teolozima prošlog stoljeća. Ali također je bio sposoban upravitelj  Kongregacije za nauk vjere tijekom gotovo četvrt stoljeća. To je dio onoga što ga je učinilo solidnim izborom na konklavi 2005.

Predstavljao je kontinuitet i kompetentnost.

Ne znam zašto je Benedikt dao ostavku. Navedeni su različiti razlozi, koji na kraju sugeriraju da je papinstvo smatrao preteškim. Kao što je Rod Dreher napisao neki dan, “iskreno ne možemo reći koja je tajanstvena providnost bila na djelu u ovom Velikom odbijanju.”

Ali volio bih da je delegirao dio posla koji je trebalo obaviti u Vatikanu.

Zasigurno postoje ljudi koji su vrlo sposobni provesti potrebne reforme, neke od njih je papa Franjo učinio, a sve ih je tada 85-godišnji Benedikt mogao obaviti s pouzdanim savjetnicima.

Živio je u Vatikanu više od dva desetljeća prije izbora za papu, pa je zasigurno mogao imati neki osjećaj tko je tamo pokvaren, a tko moralan. Ne bih trebao spominjati imena, ali siguran sam da je za svakog Paglia ili Becciua postojao Pell i Burke. Sveukupna ravnoteža možda se okrenula u krivom smjeru, ali sigurno je bilo dovoljno “dobrih momaka” koji su papi Benediktu mogli omogućiti da nastavi upravljati Petrovom barkom na pravom putu.

A činjenica da je njegov prethodnik proputovao svijet nije značila da je i Benedikt morao.

Za kraj mogu samo dodati (s ljubavlju): „Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!” (Mt 25,21)

Brad Miner je urednik časopisa The Catholic Thing i viši suradnik Instituta Faith & Reason.

Izvor