Naslovnica Svijet Zašto se propagira karikatura američkog katolicizma?

Zašto se propagira karikatura američkog katolicizma?

Krajnje je vrijeme da netko objavi kritiku karikature američkog katolicizma koja se trenutno propagira.

Rimski dopisnik CNN-a, koji ima globalnu publiku, nedavno je objavio članak pod naslovom “Papa Franjo prima neviđene napade američkih protivnika”. Iz članka “saznajemo” da je papa- koji je bezuvjetno smijenio biskupe s njihovih stolica i uskratio pobožnim katolicima oblik bogoslužja koji oni smatraju duhovno obogaćujućim, kritizirao svećenike, kritizirao sjemeništarace o kojima ne zna ništa- zapravo, papa “koji inzistira na milosrdnoj Katoličkoj Crkvi otvorenoj svima”. A prema autoru, papa Franjo je nedavno poduzeo kaznene mjere protiv kardinala Raymonda Burkea i biskupa Josepha Stricklanda (koji se, zajedno s poklonicima tradicionalne latinske mise — nisam jedan od njih — vjerojatno čude rasponu papine inkluzivnosti).

Godine 2024. vidjet ćemo sve intenzivniju raspravu o složenom nasljeđu Franjina pontifikata. Ta će rasprava biti besplodna ako karikatura milosrdnog pape otvorenog uma nasuprot zatvorenih američkih katolika protivnih Drugom vatikanskom saboru postane dominantna priča.

Dakle, razjasnimo nekoliko stvari o Katoličkoj Crkvi u Sjedinjenim Državama.

Prvo, američki biskupi su među najlojalnijim hijerarhijama u svijetu – puno više lojalniji papi Franji i Apostolskoj Stolici nego njemački episkopat, koji trenutno prkosi papinim naredbama da prestane s uvođenjem novog i heterodoksnog oblika crkvenog upravljanja.

Drugo, uza sve svoje poteškoće i izazove, američka Crkva je živa, odnosno najvitalnija lokalna Crkva u razvijenom svijetu. Točka. Mjesna je Crkva ta koja je najozbiljnije shvatila Drugi vatikanski koncil, kako ga autoritativno tumače pape Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. Njihove bogoslovije su najbolje u zapadnom svijetu. Intelektualni život katolicizma u SAD-u je snažan i jasan, dinamično pravovjeran i obogaćuje kulturu – za razliku od katoličkog intelektualnog života u onim velikim dijelovima zapadne Europe gdje je “praćenje zeitgeista” još uvijek u prvom planu.

Treće, katolicizam u SAD-u je evanđeoski živahan, živi papin poziv “da donese kršćansku poruku svijetu” mnogo energičnije od Crkve u Italiji – ili Argentini. Služba katoličkog kampusa u SAD-u doživljava zlatno doba, a razni misionari sada donose kristocentrični evanđeoski dinamizam u 193 kampusa u šest zemalja. Katoličke škole u urbanim područjima učinkoviti su instrumenti za osnaživanje siromašnih (još jedan papin prioritet). Katolički krizni centri za trudnice šire božansko milosrđe na vrlo opipljiv način. I svatko tko je iskusio klonulost župnog života u drugim dijelovima svijeta trebao bi biti impresioniran vitalnošću američkih katoličkih župa, čak i dok se bore da povrate tlo izgubljeno tijekom razdoblja koronavirusa.

Američki katolicizam nastoji živjeti misionarsko sljedbeništvo na koje je papa Franjo pozvao u apostolskoj pobudnici Evangelii gaudium iz 2013. godine. To čini kroz dinamično pravovjerja, a ne kroz liberalni katolicizam. Zar je previše tražiti od Rima da to razumije?

Izvor