Naslovnica Crkva Zato, braćo, borimo se, svjesni da je borba pred nama

Zato, braćo, borimo se, svjesni da je borba pred nama

Evo kako je veliko milosrđe Gospodin prema nama pokazao: ponajprije mi koji živimo ne žrtvujemo mrtvim bogovima niti im se klanjamo, već smo po Kristu upoznali Oca istine.

Koja je zapravo spoznaja što k njemu vodi ako ne da ne zaniječemo onoga po kome smo ga upoznali? On sam kaže: Tko mene prizna pred ljudima, priznat ću ja njega pred svojim Ocem. Nama je nagrada ako ispovijedamo njega koji nas je spasio. Kako da ga ispovijedamo? Čineći ono što je rekao i ne prezirući njegove zapovijedi, niti ga ne časteći samo usnama već čitavim svojim srcem i svom pameću. U Izaiji veli: Ovaj me narod časti samo usnama, a srce mu je daleko od mene.

Nije dakle dostatno da ga samo nazivamo Gospodinom jer nas to neće spasiti. On je rekao: Neće se spasiti svaki koji mi govori: Gospodine, Gospodine, nego onaj koji vrši pravednost. Stoga, braćo, djelima ga svojim ispovijedajmo ljubeći jedni druge, ne čineći preljuba, ne zavideći i ne ogovarajući jedni druge, već živeći čisto, milosrdno i dobro čineći drugima. Moramo s drugim suosjećati a ne odveć ljubiti novac. Vršeći ta djela ispovijedamo njega, a ne ako činimo protivno. Ne trebamo se ni bojati ljudi već Boga. Stoga vam je Gospodin, ako budete tako činili, rekao: Pa ako budete i u krilo moje okupljeni a ne budete vršili mojih zapovijedi, odbacit ću vas i reći ću vam: Odlazite od mene, ne poznam vas, ne znam odakle ste, vi koji činite bezakonje.

Zato, braćo, borimo se, svjesni da je borba pred nama. Mnogi su pozvani na propadljivu borbu, ali neće svi biti okrunjeni nego samo oni koji su se s mukom borili i slavno pobijedili. A mi se borimo da svi budemo okrunjeni. Pravim putem trčimo u neraspadljivu borbu, u velikom broju zaplovimo i onda se tako borimo da postignemo vijenac; ili pak, ako ne budemo mogli svi biti okrunjeni, trudimo se da se barem približimo vijencu. Valja nam znati da svatko tko se bori u raspadljivoj borbi, i vidi se da je lažac, bičevima se tjera van i izbacuje iz stadiona.

Što vam se čini? Kakvu će kaznu podnijeti onaj koji se ne bude pravo borio u neraspadljivoj borbi? O onima koji nisu sačuvali biljeg, rečeno je: Crv njihov neće umrijeti, i njihov se oganj neće ugasiti — bit će na gadost svim ljudima.

Homilija nepoznatog pisca iz drugog stoljeća