Naslovnica Crkva Zašto se Sveta Stolica izbjegavala suprotstaviti homoseksualnim ‘civilnim unijama’ u Italiji?

Zašto se Sveta Stolica izbjegavala suprotstaviti homoseksualnim ‘civilnim unijama’ u Italiji?

Državni tajnik Svete Stolice se nije usprotivio prijedlogu zakona o utvrđivanju istospolne zajednice u Italiji kao ‘civilne unije’- iako je u neformalnom razgovoru s talijanskim vladinim dužnosnicima inzistirao na tome da te ‘unije’ ne smiju imati ravnopravan status s brakom.

Kardinal Pietro Parolin sastao se s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i premijerom Matteom Renziem na prijemu u čast godišnjice Lateranskih ugovora, kojim se 1929. utvrdilo formalno pravno stanje Vatikana i uvjete njegovih odnosa s Italijom. Kardinal Parolin je rekao da je nacrt u zakonodavstvu kojim bi se omogućio status civilne unije homoseksualnim parovima “spomenut, ali nije bio tema našeg razgovora”. Kardinal Parolin je samo rekao kako je “bitno” očuvati poseban status braka.

Konferencija talijanskih biskupa, koja je u prošlosti bila ujedinjena u svom protivljenju zakonskom prijedlogu za priznavanje civilne unije homoseksualaca, ove je godine manje iznosila svoja stajališta po ovom pitanju. Kardinal Angelo Bagnasco iz Genove, predsjednik Biskupske konferencije se prije snažno protivio ovim mjerama, ali biskup Nunzio Galantino, novi glavni tajnik konferencije, kojeg je imenovao papa Franjo – oštro se odbio pridružiti oporbi.

Unatoč prosvjedima koji su okupili milijune vjernika u Rimu, sa žalošću se mora konstatirati da se pitanje priznavanja građanske istospolne ‘unije’ u Italiji za Svetu Stolicu smatra izgubljenim slučajem zbog kojeg se ne isplati boriti. Tek sada, kada je priznanje ‘civilne unije’ gotov čin, malo veći igrači izlaze u javnost kako bi izrazili svoje neslaganje, ali samo kada je riječ o braku.

K tome je kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Zbora za nauk vjere, bio vrlo jasan istaknuvši da “nije moguć brak između dva muškarca“. Govoreći na međunarodnome skupu “Ljubav nikada neće prestati“, koji je u tijeku u Vatikanu, naglasio je da to ne znači “miješanje u političke stvari”, nego je to “traženje od političara da poštuju ljudsku narav nad kojom oni nisu gospodari”. “Političari trebaju služiti zajednici, a ne nametati joj lažnu ideologiju”.

Sve je to svakako istina, ali što se tiče društva u Italiji, ova osuda dolazi malo prekasno, jer kako svi mi u Hrvatskoj znamo, zakonsko prihvaćanje homoseksualnih parova pod oznakom ‘civilne unije’ izjednačava njihov odnos u svemu osim u samom imenu.

Sam papa Franjo, iako i rimski biskup, je izbjegavao javno komentirati ovaj zakonski prijedlog.

Izvor