Naslovnica Vatikan Bivši vatikanski glavni revizor prijeti otkrivanjem masovne financijske korupcije

Bivši vatikanski glavni revizor prijeti otkrivanjem masovne financijske korupcije

Libero Milone, bivši glavni revizor Vatikana, tužio je Državno tajništvo na sudu za odštetu od gotovo 10 milijuna dolara zbog svoje prisilne ostavke 2017. i zaprijetio da će otkriti dokaze o financijskoj i moralnoj korupciji unutar Svete Stolice koju je njegova revizija otkrila.

U tužbi se Sveta Stolica optužuje za “kršenje ugovora, štetu ugledu i moralnu štetu nama i našim obiteljima”. Otkaz je, ustvrdio je Milone, bio u suprotnosti s petogodišnjim ugovorom sa Svetom Stolicom i rezultirao je štetom za njegov ugled i karijeru, budući da ih je Vatikan, pravdajući otkaz, optužio za špijuniranje i pronevjeru.

Optužbe za špijuniranje i pronevjeru iznio je u lipnju 2017. kardinal Angelo Becciu — u to vrijeme drugi na čelu Državnog tajništva — uz tvrdnju Vatikana da je proveo istragu koja je trajala više od sedam mjeseci. “Prijetilo mi se uhićenjem”, rekao je Milone o svojoj iznuđenoj ostavci. “Šef žandarmerije [vatikanske policije] me zastrašivao kako bi me prisilio da potpišem ostavku koju su već pripremili tjednima unaprijed.”

Međutim, optužbe su odbačene 2018., kada je glavni vatikanski tužitelj izdao suprotnu izjavu, navodeći da protiv Milonea nisu provedene nikakve istrage niti su izrečene kazne u vatikanskom pravnom spisu. S druge strane, Sveta Stolica odbila je izdati bilo kakvu službenu izjavu kojom bi očistila imena Milonea i njegovog tadašnjeg zamjenika Ferruccia Panicca, čak i nakon što su njih dvojica to godinama više puta zahtijevala.

Godine 2019., Milonea je obavijestio kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Vatikana, da je Papa zatvorio njegov slučaj, nakon čega je Milone službeno zatražio 26. studenog 2019. da vidi dokaze prikupljene protiv njega za njegovo navodno špijuniranje i pronevjeru. Glavni vatikanski tužitelj odbio je zahtjev u siječnju 2020., kategorički izjavivši da nema pravo na informacije.

Milone je također ispričao da je od njegove smjene napisao sedam pisama papi Franji, “tražeći audijenciju kako bih predstavio svoj stav o ovom događaju, ali nikada nisam dobio odgovore i sumnjam jesu li ta pisma ikada stigla do njega”.

Milone neprestano inzistira da su Becciuove optužbe protiv njega apsolutno lažne, te da su rezultat njegove revizije koja je otkrila neugodnu financijsku korupciju poput zloglasnog ugovora o “stanovima u Londonu”, koji je Vatikan koštao stotine milijuna eura, ulaganja u farmaceutske tvrtke koje proizvodila abortivna sredstva i kontracepcijska sredstva, protivno moralnom nauku Crkve, pronevjere visokih kardinala i dužnosnika, te pranje novca koje su provodili Državno tajništvo i Vatikanska banka.

“Otkrivao sam stvari koje je netko htio zadržati u tajnosti,” rekao je Milone novinarima u Rimu u utorak, 8. studenoga. “Sve su te stvari bile prijavljene Papi. Nisam špijunirao. Radio sam svoj posao.”

“Nisam znao da ću zateći kardinale kako stavljaju novac u džep, ali sam to pronašao. I rekao sam mu (Papi)”, dodao je. U tužbi protiv Vatikana navodi se više od dvadeset primjera financijskih malverzacija i korupcije.

Na pitanje o njegovim nadama za rješenje slučaja, Milone je rekao kako je “uvijek imao vjere u pravosudne sustave bilo gdje u svijetu gdje je radio, i stoga se nada da će se to dogoditi i u Vatikanu.”

Izvor