Naslovnica Vatikan Vatikanski nadbiskup izjavio da će papa Franjo ili njegov nasljednik ukinuti crkvenu...

Vatikanski nadbiskup izjavio da će papa Franjo ili njegov nasljednik ukinuti crkvenu zabranu kontracepcije

Predsjednik Papinske akademije za život, nadbiskup Vicenzo Paglia, izjavio je kako “vjeruje da će doći dan” kada će ili Franjo ili njegov nasljednik objaviti “encikliku” kojom bi se ukinula crkvena zabrana kontracepcije.

Paglia je to komentirao u intervjuu za The Tablet, a u članku između ostalog ističe kako “Istraživanja diljem svijeta pokazuju da većina katolika ne prihvaća da je uporaba kontracepcijskih sredstava moralno pogrešna.”

Ranije ove godine, pojačala su se nagađanja da bi papa Franjo mogao objaviti encikliku kojom bi napao zabranu kontracepcije Katoličke crkve. Početkom srpnja, La Civilta Cattolica – poznata po tome što Vatikansko državno tajništvo pregledava njezin sadržaj prije objavljivanja – sažela je i promovirala novu knjigu Papinske akademije za život koja predlaže i kontracepciju i umjetnu oplodnju kao moralno prihvatljive.

Članak je zaključen revolucionarnim izjavom: “Legitimno je pitati hoće li nam papa Franjo dati novu encikliku ili apostolsku pobudnicu o bioetici koja bi se mogla nazvati ‘Gaudium vitae'”.

Časopis America kojim upravljaju isusovci, naknadno je teoretizirao kako bi takav dokument “potaknuo široko razmišljanje o etici ljudskog života koje bi moglo dovesti do novog i konačnog dokumenta Papinog učenja o pitanjima kao što su kontracepcija, potpomognuta oplodnja i palijativna skrb”.

U svjetlu toga, u ovom posljednjem intervjuu Paglia je upitan o mogućnosti nove enciklike koja bi na neki način promovirala kontracepciju.

“Očito bi ovo pitanje prije trebalo postaviti Svetom Ocu, nego meni”, odgovorio je Paglia. “Vjerujem da će doći dan kada će papa Franjo ili sljedeći papa [to učiniti]. Ali što da kažem? Svakako, moramo to riješiti.”

Nadalje, Paglia je osudio ono što je opisao kao usredotočenost na protivljenje kontracepciji, rekavši da smo se – s obzirom na sadržaj Humanae Vitae – „zaustavili samo na, možda, jednom malom aspektu, onom kontracepcije. Postoji pitanje odgovornog roditeljstva koje je Pavao VI. znao istaknuti.

77-godišnji prelat ustvrdio je da se sada mora razviti “cijela arhitektura etičke dimenzije života”.

Kao primjer promjene na koju je mislio, Paglia je naveo kontroverznu izjavu pape Franje da je smrtna kazna “suprotna Evanđelju”, izjavu koju je Papa u međuvremenu ponovio, čak je promijenio Katekizam kako bi naveo da je smrtna kazna “nedopustiva”.

“Razvoj nije kontradikcija prethodnog”, rekao je Paglia. “Razvoj je prevladavanje u širinu i dubinu.” Međutim, Franjina izjava o “nedopustivosti” smrtne kazne u potpunoj je suprotnosti sa spisima, naučavanjem i izjavama teologa, svetaca i Učiteljstva kroz povijest Crkve, pa čak i Svetoga pisma.

Dajući takav primjer kako bi opravdao svoj poziv na reformu “arhitekture etičke dimenzije života” naglašava do koje mjere Paglia predviđa da će buduća enciklika o kontracepciji biti u skladu s Tradicijom.

Još jednom aludirajući na moguću encikliku protiv crkvene zabrane kontracepcije, Paglia je dao novo značenje Svetom pismu kako bi opravdao potencijalnu, doktrinalnu revoluciju:

To vidimo u onome što je Isus rekao apostolima prije nego što ih je napustio. Rekao je: ‘Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu.’ I ovo pokazuje razvoj Crkve.

Međutim, unatoč sve glasnijim glasinama da će Franjo na neki način opravdati kontracepciju, crkvena zabrana kontracepcije ne može se promijeniti.

Zlo kontracepcije i sveopća zabrana njezine primjene stvar je prirodnog moralnog zakona te ju je Učiteljstvo Crkve jasno i neprestano naučavalo tijekom prošlog stoljeća.

Iz tih razloga crkveni nauk o kontracepciji ne može se promijeniti, nego, kako je Ivan Pavao II. izjavio 1988., “pripada trajnom naslijeđu moralnog nauka Crkve”.

Ova zabrana kontracepcije bila je dosljedna poruka koju su iznosili pape, sve učestalija u posljednjim desetljećima, kako su se napadi na svetost života povećavali.

Izvor