Naslovnica Svijet Cardinale SUBITO!

Cardinale SUBITO!

Nakon čitanja popisa biskupa koji su nedavno uzdignuti u kardinalski zbor, možda je i ovo ime moglo biti dodano na popis. Barem bi poruka bila poslana, isto onako kao kad je nadbiskup Stepinac dobio istu čast pod vrlo sličnim okolnostima. Nažalost, to se nije dogodilo.

Nikaragvanski biskup Rolando José Álvarez Lagos vraćen je u zatvor nakon što su propali pregovori između nikaragvanskih biskupa i komunističke vlade diktatora Daniela Ortege, izvijestili su nikaragvanski novinski izvori.

Prema ACI Prensa, Álvarez, biskup biskupije Matagalpa u Managui, pušten je na slobodu, ali je vraćen u pritvor nakon što je odbio udovoljiti zahtjevu Orteginog režima da ode u egzil.

Objavljeno je da su biskupi i Vatikan pregovarali s Orteginom vladom u Álvarezovo ime.

Nikaragvanska aktivistica za ljudska prava Bianca Jagger tvrdi je da je režim namjeravao protjerati Álvareza u Rim.

Prema prognanom pomoćnom biskupu Silviju Joséu Báezu iz nadbiskupije Managua, Álvarez je odbio biti prognan osim ako mu papa to ne naredi.

U izjavi od 5. srpnja, Báez je rekao da mu je Álvarez nataknuo “da neće napustiti Nikaragvu ni iz kojeg razloga osim ako mu papa to ne naredi.”

“Dodao je da je to bila odluka koju je donio u savjesti pred Bogom. Dakle, nema se o čemu pregovarati”, rekao je Báez. “Poznajem Rolanda i on nikada ne bi odustao od odluke koju je donio po savjesti.”

Nicaraguan police detained critical bishop; tension with the Catholic Church increases - Pledge Times

Nakon što je progovorio protiv Orteginog sve većeg progona Katoličke Crkve, Álvarez (56) je uhićen 2022. i naknadno osuđen 10. veljače, pošto se odbio ukrcati u zrakoplov koji je prevozio 222 politička disidenta, uključujući četiri svećenika, koji su prebačeni u SAD u dogovoru sa State Departmentom.

Álvarez je osuđen na 26 godina i četiri mjeseca zatvora zbog izdaje i oduzeto mu je državljanstvo.

Pod diktaturom Ortege i njegove supruge i potpredsjednice, Rosario Murillo, stotine Nikaragvanaca, uključujući svećenike i redovnike, su uhićeni i deportirani, crkvena imovina je zaplijenjena, a vjerska sloboda je uvelike ograničena.

U ožujku, nakon što je papa Franjo oštro kritizirao Ortegin režim, usporedivši ga s Hitlerovom Njemačkom, diktatura je zatvorila veleposlanstvo Svete Stolice u Nikaragvi, službeno prekinuvši sve diplomatske veze s Vatikanom.

Izvor