Naslovnica Svijet Grčki episkopi ekskomunicirali zastupnike koji su glasali za tzv. ‘istospolni brak’

Grčki episkopi ekskomunicirali zastupnike koji su glasali za tzv. ‘istospolni brak’

Nedavni događaji u parlamentu „izazivaju suze pokajanja i slomljena srca… Naše je doba doista vrijedno suza i, bez pretjerivanja, dostojno žalosti”, piše mitropolit Serafim.

U Grčkoj se i dalje vode žestoke rasprave zbog protukršćanskog zakona koji je 15. veljače usvojio grčki parlament. Vladajuća stranka Nova demokracija (grč. Νέα Δημοκρατία), koja je ideološki pozicionirana kao stranka desnog centra, izglasala je zakon kojim se legaliziraju tzv. ‘istospolni brakovi’ i omogućuje istospolnim parovima posvajanje djece. Za novi zakon glasovalo je 176 od 300 zastupnika.

Oduševljenje premijera Kyriakosa Mitsotakisa ne dijele mnogi građani, ali i lokalna pravoslavna crkva. Vodstvo Grčke pravoslavne crkve upozorilo je vodstvo zemlje na posljedice ako donesu protunaravni zakon. Političari nisu poslušali stav Sinode episkopa niti glas naroda pa su episkopi odlučili priječi s riječi na djela.

Dvojica grčkih episkopa ekskomunicirali su zastupnike grčkog parlamenta koji su glasali za protukršćanski zakon.

Mrežni portal OrthoChristian izvijestio je ovog tjedna da je odlukom mitropolita Serafima i episkopskog svećeničkog udruženja zabranjeno pričešćivanje političarima koji su glasali za novi zakon unutar Mitropolije Pirejske.

I u svojoj poslanici za početak razdoblja posnog Trioda, mitropolit kitirski Serafim opširno se osvrnuo na skandaloznu odluku parlamenta te ekskomunicirao političare koji su glasali za novi zakon. Zabranio im je pričešćivanje u svim crkvama koje su pod njegovom jurisdikcijom, odnosno koje se nalaze na teritoriju Mitropolije Kitirske (grč. Κύθηρα).

Nedavni događaji u parlamentu „izazivaju suze pokajanja i slomljena srca… Naše je doba doista vrijedno suza i, bez pretjerivanja, dostojno žalosti”, piše mitropolit Serafim.

Ekskomunikacija će se povući samo ako se političari pokaju.