Naslovnica Crkva Hoće li Edith Stein proglasiti sljedećom crkvenom naučiteljicom?

Hoće li Edith Stein proglasiti sljedećom crkvenom naučiteljicom?

Edith Stein mogla bi biti proglašena naučiteljicom Crkve s titulom “doctor veritatis” odnosno “naučiteljem istine”, nakon peticije bosonogih karmelićanki.

Papa Franjo primio je 18. travnja na privatnoj audijenciji u Vatikanu službeni zahtjev od vrhovnog poglavara karmelićana, oca Miguela Márqueza Callea, da se prizna teološka ostavština svetice koji je mučena u Auschwitzu.

Ako bude prihvaćen, Stein, također poznata pod svojim redovničkim imenom Sveta Terezija Benedikta od Križa, mogla bi postati peta žena koja će biti proglašena naučiteljicom Crkve, što je naslov koji priznaje značajan doprinos teologiji i moralnom životu Crkve.

Uz peticiju, Vatikanski dikasterij za kauze svetaca može službeno započeti potreban postupak za dodjelu titule Sv. Edith Stein.

Karmelićani su prvi put pokrenuli međunarodnu komisiju za prikupljanje potrebne dokumentacije koju zahtijeva Vatikan 2022. godine, godine u kojoj je obilježena i 100. obljetnica Steinina krštenja i 80. obljetnica njezina mučeništva.

Titula koja joj je tada bila predložena bila je “doctor veritatis” zbog njezine neumoljive intelektualne težnje za istinom koju je nakon obraćenja prepoznala u osobi Isusa Krista.

Stein je rođena 1891. u židovskoj obitelji u današnjem Wrocławu, u jugozapadnoj Poljskoj. Grad je tada bio poznat kao Breslau i nalazio se u Njemačkom Carstvu.

Nakon što se s 20 godina deklarirala kao ateist, doktorirala je filozofiju.

Odlučila se obratiti na katoličanstvo nakon što je provela noć čitajući autobiografiju karmelićanske redovnice iz 16. stoljeća svete Terezije Avilske dok je boravila u kući prijatelja 1921. godine.

“Kad sam završila knjigu”, prisjećala se kasnije, “rekla sam sebi: Ovo je istina.”

Stein je krštena 1. siječnja 1922. u dobi od 30 godina. Uzela je ime Teresa Benedicta od Križa kad je 12 godina kasnije postala novakinja karmelićanka.

Deset godina nakon što je Stein stupila u karmelićanski samostan, uhićena je zajedno sa sestrom Rosom, koja je također postala katolkinja, i članovima njezine redovničke zajednice.

Upravo je završila s pisanjem studije o sv. Ivanu od Križa pod naslovom “Znanost o križu”.

Sveta Terezija Benedikta od Križa umrla je u koncentracijskom logoru Auschwitz 9. kolovoza 1942. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom 1998., a sljedeće godine proglasio je suzaštitnicom Europe.

“Bog je istina”, napisala je Stein nakon svoga obraćenja. “Svatko tko traži istinu traži Boga, bio on toga svjestan ili ne.”

Izvor