Naslovnica Crkva Misli o Presvetom oltarskom sakramentu

Misli o Presvetom oltarskom sakramentu

“Trebali bi shvatiti da su upravo trenuci provedeni pred Presvetim najsretniji u našem životu.”

“Duša žudi za Bogom, i ništa osim Boga ne može je zasititi. Stoga je Bog došao živjeti na zemlji i postao Tijelo kako bi to Tijelo moglo postati hrana našim dušama.”

“Mnoga čuda stvaranja nas mogu ispuniti čuđenjem i divljenjem. Ali, kada govorimo o presvetoj Euharistiji, možemo reći da ovdje možemo naći čudo Božje ljubavi za nas …. Je li ikada bilo, ili će ikada biti, plemenitije ili velikodušnije ljubavi od one koju nam je Bog pokazao u sakramentu ljubavi? “

“Bacam se podno tabernakula poput psa pod noge svoga gospodara.”

“Kada bi mogli shvatiti sve dobre stvari sadržane u pričesti, ništa više ne bi nedostajalo čovjekovu srcu. Škrtica ne bi više trčao za svojim blagom, ili ambiciozan čovjek za slavom. Svatko od njih bi otresao prašinu zemlje, napustio svijet, i odletio prema nebu “

“Sva dobra djela u svijetu nisu ravna Svetoj Misi jer su djela ljudi, a misa je Božje djelo. Čak i mučeništvo je ništa u odnosu na ovo, jer je to žrtva čovjeka za Boga, a Misa je žrtva Boga za čovjeka.”

“Bez Euharistije ne bi bilo sreće na ovom svijetu, život bi bio nepodnošljiv. Kada primimo pričest, primamo našu radost i sreću. Dobri Bog, želeći dati sebe u sakramentu svoje ljubavi,.. dao nam je ogromnu i veliku čežnju, koju nam samo On može zadovoljiti. U prisutnosti ovog prekrasnog sakramenta, mi smo kao osoba koja umire od žeđi pokraj rijeke- a samo treba pognuti glavu; kao siromah u neposrednoj blizini velikog blaga – a samo treba ispružiti ruku. Tko komunicira s Bogom gubi se kao kap vode u oceanu. Oni više ne mogu biti razdvojeni”

“Po primitku pričesti, slatka Krv Isusa Krista doista teče našim žilama i Njegovo Tijelo je stvarno pomiješano s našim.”

“Što Isus Krist čini u Euharistiji? Bog je onaj koji se, kao naš Spasitelj, nudi svaki dan za nas poradi očeve pravednosti. Ako ste u poteškoćama i žalosti, on će vas utješiti i osloboditi. Ako ste bolesni, on će vas ili izliječiti ili vam dati snagu da trpite kako bi zaslužili raj. Ako đavao, svijet i tijelo ratuju protiv vas, on će vam dati oružje s kojim ćete se boriti, oduprijeti i odnijeti pobjedu. Ako ste siromašni, on će vas obogatiti svim vrstama bogatstva za naše vrijeme i vječnost. Otvorimo vrata njegovog svetog i divnog srca, omotajmo se za trenutak plamenom njegove ljubavi, i vidjet ćemo što Bog koji nas ljubi može učiniti. Bože moj, tko je to u stanju shvatiti?”

“Naš Gospodin se tamo skriva, čaka nas da dođemo, posjetimo ga i zapitamo ga ono što želimo. On je tu, u sakramentu svoje ljubavi, uzdišući i neprestano zagovarajući za grešnike pred Bogom i svojim Ocem. On je tu da nas utješi … Pogledajte kako je dobar! On se prilagođava našim slabostima … u nebu gdje ćemo svi biti u pobjedničkoj slavi, vidjet ćemo ga u njegovoj slavi; kada bi se sada pojavio pred nama u svojoj slavi, ne bismo se ni usudili prići mu, ali on se skriva, poput nekog zatvorenika, koji nam kaže: “Vi me ne vidite, ali to nije bitno;. pitajte me sve što želite, i ja ću vam dati“.

Anegdota iz života:

Vianney je ubrzo uvidio da su iskazi sotonskog humora bili najžešći kada bi neko veliko obraćenje bilo na pomolu, ili, kao što je on u šali znao reći, kada se radilo o “velikoj ribi.” Jednog jutra vrag je zapalio njegov krevet. Svetac je upravo napustio svoju ispovjedaonicu i pripremao se za misu kada se čuo krik, “Vatra! Vatra!”. Samo je predao ključeve svog boravka onima koji su išli ugasiti vatru: “zločinac” (to je bio njegov nadimak za vraga) “ne može uhvatiti pticu, pa zapali kavez!” – to je bio njegov jedini komentar. Danas hodočasnici mogu nad njegovim krevetom vidjeti sliku oštećenu toplinom plamena. Treba imati na umu da ni u jednom trenutku nije gorila vatra u kaminu niti je bilo šibica u prezbiteriju.

I za kraj jedan stari film o životu svetog Ivana Vianneya: The Priest and the Devil