Naslovnica Crkva Jačanje braće ne znači njihovo zbunjivanje

Jačanje braće ne znači njihovo zbunjivanje

Unutar 24 sata prošlog mjeseca, tri svjetski poznata katolička portala objavila su članak o susretu pape Franje s članovima i savjetnicima Dikasterija za nauk vjere, sa sljedećim naslovima:

Papa Franjo brani blagoslove parova u ‘neregularnim situacijama’, uključujući istospolne zajednice (America Media, 26. siječnja);

Papa brani dokument koji nudi blagoslov za “neregularne” parove (La Croix International, 27. siječnja);

Usred bijesa zbog Vatikanskog dokumenta, Papa kaže da je cilj blagosloviti ljude, a ne istospolne zajednice (Crux, 27. siječnja).

Zaključak koji najbolje opisuje ovo trenutno stanje je:

Tohu wa-bohu (Jeremija 4,23, citiranje Postanka 1,2): hebrejska fraza koja se može prevesti kao “kaos i zbrka”.

Kaos i zbrka, kakve sugeriraju ova tri naslova, remete mir i jedinstvo Crkve, osobito među njezinim najpobožnijim pukom. Kaos i zbrka zapreke su za osiguranje zvanja: mnogi su spremni preuzeti terete i izazove svećeničkog ili posvećenog života radi otajstva božanske ljubavi; malo tko će dati život za nešto nejasno (a oni koji to učine gotovo sigurno upadaju u nevolju). Kaos i zbrka ozbiljne su zapreke evangelizaciji: Tko se želi pridružiti Crkvi ”možda”, koja je samo Crkva Zeitgeista, Duha našega doba?

A Tohu wa-bohu — kaos i zbrka — upravo su ono zbog čega je i uspostavljena Petrova služba u Crkvi- kako bi ih ublažila.

Krist je obećao da će djelovanjem Duha Svetoga Crkva biti sačuvana u Istini (Ivan 14,16-17). Nakon što je to obećao, Krist je uspostavio Petrovu službu – ono što poznajemo kao papinstvo – kako bi dao specifičan, povijesni oblik tom obećanju. Tako je opis papinog poslanja, rimskog biskupa, sadržan u Luki 22,32, kada je Gospodin Isus, na Posljednjoj večeri, zapovjedio Petru da “ojača svoju braću”.

Jačanje braće ne znači njihovo zbunjivanje. To ne znači ni dopustiti da se ne isprave zabune koje iznose drugi s autoritetom u Crkvi. Različitost-unutar-jedinstva koju je Petrova služba također pozvan štititi nije različitost mišljenja u utvrđenim pitanjima katoličke vjere, bila ona doktrinarna ili moralna. Raznolikost-u-jedinstvu nije Tohu wa-bohu.

Svijet 21. stoljeća pun je kaosa i zbrke, većinom smrtonosnih. Svijetu ne treba više kaosa i zbrke od Katoličke Crkve; ako svijet želi Tohu wa-bohu s vjerskom fasadom, postoji bogat izbor opcija između kojih možete birati. Htjeli to ili ne, ono što svijet treba od Katoličke Crkve je uvjerljivo, kreativno, dostupno i suosjećajno navještanje istina Evanđelja – i istina moralnog života koje nam prihvaćanje Krista pomaže shvatiti.

Treće poglavlje moje male knjige, Sljedeći papa: Petrova služba i Crkva u misiji, počinje s onim što bi se moglo činiti očitom izjavom: “Sljedeći papa mora čvrsto shvatiti prirodu Petrove službe i njegove uloge u Crkvi nove evangelizacije.” Ali ponovno izražavanje očitog čini se potrebnim u godini Gospodnjoj 2024.

Nema sumnje da će postojati određena količina Tohu wa-bohua u Crkvi dok se Gospodin ne vrati u slavi. Jedna od zadaća Petrove službe je svesti neizbježni kaos i zbrku na minimum. Ne je pogoršati. A svakako ne poticati.

George Weigel

Izvor