Naslovnica Crkva Zašto anglikanska ‘biskupica’ savjetuje papu i vodeće kardinale o ulozi žena u...

Zašto anglikanska ‘biskupica’ savjetuje papu i vodeće kardinale o ulozi žena u Katoličkoj Crkvi

Anglikanska biskupica održala je govor papi Franji i njegovom Vijeću kardinala ovog tjedna u sklopu rasprava skupine o “ulozi žena u Crkvi”.

Prema detaljima koje iznosi Vatican News, “Dr. Jo Bailey Wells, biskupica Anglikanske crkve i zamjenica glavnog tajnika Anglikanske zajednice,” bila je jedna od tri žene koje su se obratile skupu.

Wellsici su se u obraćanju skupini pridružile dvije katoličke redovnice: sestra Linda Pocher, iz Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice i profesorica kristologije i mariologije na Papinskom fakultetu Auxilium; Giulive Di Berardino, posvećena djevica iz Veronske biskupije, nastavnica i voditeljica tečajeva duhovnosti i duhovnih vježbi.

Vijeća kardinala nastavlja s ispitivanjem „uloge žena u Crkvi,” temi o kojoj je počeo raspravljati u prosincu 2023. Vrijeme takvih rasprava je značajno, s obzirom da je izvješće Sinode o Sinodalnosti 2023. istaknulo “hitni” poziv da se kanonsko pravo promijeni kako bi se omogućilo više ženskih uloga u upravljanju Crkvom.

Takve teme sa sinode pojavljuju se u obliku poziva za đakonice, što Wellsino izlaganje Papi i njegovoj skupini kardinala čini još značajnijim. Iako nisu dane precizne informacije o prirodi njezina obraćanja, cijela Wellsina karijera u anglikanskoj crkvi obilježena je njezinim predvodničkim stavom u uspostavi ženskih ređenje.

Opisana kao “pionir u širenju jednakosti među spolovima”, Wells je započela svoje teološko obrazovanje na koledžu Corpus Christi Sveučilišta u Cambridgeu prije nego što je Anglikanska crkva uopće izglasala dopuštanje tzv.ženskih svećenika.

Wells je 1995. proglašena anglikanskom đakonisom, a 1996. svećenicom, a potonje je bilo samo četiri godine nakon što su dopuštene svećenice i samo dvije godine nakon što je zaređena prva žena. Nakon što su ženske “biskupice” dopuštene 2014. i prvi put  postavljene 2015., Wells je proglašena biskupom Dorkinga.

Svoju želju za svećenicama opisala je ne “toliko kao feminističko pitanje koliko pitanje biblijskog tumačenja – oko kojeg, čini mi se, ima mjesta za razmimoilaženja”.

Kao što je primijetila sama Wells, napredak od žena svećenica do žena biskupa u Anglikanskoj Crkvi bilo je jednostavno “pitanje vremena”.

Sličnu zabrinutost zbog takvog napretka izrazili su katolici – i svećenici i laici – zbog nacrta Sinode o sinodalnosti i njezinog poziva na povećanje ženskog upravljanja. Uistinu, kampanja za žene đakonice nastavlja dobivati glasnu potporu vodećih članova sinode, kao što dokazuje kardinal Blase Cupich koji se zalaže za priznavanje žena kao „župnica” koje već „služe kao voditeljice zajednica jer nemaju dovoljno svećenika.”

Papa Ivan Pavao II., u svom apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis iz 1994., osudio je žensko ređenje, pišući:

„proglašavamo da Crkva nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama i da se ove odluke kao konačne moraju pridržavati svi vjernici Crkve.

Izvor