Naslovnica Svijet Kako izgleda blagoslov istospolnog para

Kako izgleda blagoslov istospolnog para

U katoličkoj crkvi u SAD-u izveden je “blagoslov” istospolnog para koji je bio civilno “vjenčan” 22 godine, navodeći vatikansku deklaraciju Fiducia Supplicans kao opravdanje za ceremoniju.

Župa crkve Svetog Pavla objavila je sliku “blagoslova” na svojoj službenoj Facebook stranici, na kojoj se vidi župnika, oca Richard Watsona kako nosi štolu duginih boja i pruža ruke za “blagoslov” nad lezbijskim parom blizu oltara unutar crkve.

“U nedjelju je u katoličkoj crkvi Svetog Pavla ispisana povijest”, stoji u tekstu uz fotografiju. “Ovaj istospolni par, u građanskom braku 22 godine, zatražio je blagoslov koji je otac Richard slobodno ponudio prema smjernicama u Fiducia Supplicans.”

“Povijest se nastavlja stvarati u crkvi: svećenik blagoslivlja istospolni par, u skladu sa smjernicama navedenim u ‘Fiducia Supplicans’, u biskupiji Lexington”, napisala je pro LGBT katolička udruga Outreach na svojoj službenoj Twitter stranici.

Neki su tvrdili da “blagoslov” prikazan na slici predstavlja zlouporabu Fiducia supplicans jer svećenik nosi štolu i izvodi “ceremoniju” unutar crkve kršeći poziv Deklaracije da novi oblik “blagoslova” mora biti neliturgijske naravi te “spontan”. Međutim, mnogi su komentatori istaknuli da su se slike poput ovih mogle očekivati s objavljivanjem Fiducia supplicans.

“Ovo nije privatni blagoslov za pojedince kako su neki tvrdili da je namjera novog vatikanskog dokumenta”,

“Ovo je ‘vjenčani’ lezbijski par koji dobiva javni blagoslov u crkvi. A ovo su slike na koje se moglo računati da će se pojaviti po Internetu čim se tinta na papinskom potpisu osušila.

“Svećenik je za tu prigodu čak nosio i dugine boje. Ovo izgleda kao odobravanje, zar ne? I to je cijela poanta.”

Katolički filozof Edward Feser komentirao je sliku iz crkve Svetog Pavla, insinuirajući da su te “zlouporabe” možda bile stvarna namjera objavljivanja Fiducia Supplicans.

“Što je zapravo bila ciljana poruka Fiducije Suplicans?” – upita Feser. “Što se zapravo događa u glavama onih koji ovo zastupaju?”

“Jedan od načina da se to utvrdi bit će usporedba odgovora na kritike Deklaracije s odgovorima na zlouporabe Deklaracije, kao što je ovaj.”

Izvor