Naslovnica Crkva Kardinal Arinze upozorava katolike na opasnosti odstupanja od tradicionalnog moralnog učenja.

Kardinal Arinze upozorava katolike na opasnosti odstupanja od tradicionalnog moralnog učenja.

U intervjuu za The Catholic Herald, kardinal Francis Arinze upozorio je katolike na opasnosti odstupanja od tradicionalnog moralnog učenja.

Kardinal Arinze je izjavio: „Ako se dva čovjeka udruže da vode odvjetnički ured, mogu dobiti blagoslov. Ako se dvije žene udruže kako bi vodile trgovinu za prodaju odjeće, mogu dobiti blagoslov.”

“Ali ako dva muškarca ili dvije žene osnuju zajednicu koju nazivaju istospolnom vezom, tada se pretpostavlja da njihov motiv uključuje djela koja su prijestup protiv Božjeg prirodnog poretka i stoga ne bi trebala biti blagoslovljena.”

Božji zakon – obuhvaćen u Deset zapovijedi – nitko u Crkvi nikada ne može redefinirati ili promijeniti, objasnio je.

Ni pokušaj odbacivanja crkvenih učenja radi usklađivanja sa suvremenim sekularnim svijetom ne bi rezultirao većom popularnošću, rekao je.

Umjesto toga, mogao bi proizvesti raskol, što bi bilo iznimno štetno za Crkvu i društva.

Dapače, protuotrov za izazove vremena je, za kardinala Arinzea, na prvom mjestu veća vjernost Evanđelju.

“Moramo se truditi, uz Božju milost, nastojati svaki dan živjeti s većom vjernošću Evanđelju”, istaknuo je.

Sveti Pavao je u Poslanici Rimljanima 12,2 napisao: ”Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno”.

„Kada je Gospodin Isus poslao dvanaest apostola, nije im dao upute koje se slažu sa svijetom njihova vremena – grčkim svijetom i rimskim svijetom.”

„Kada bi se Crkva oko svega slagala sa svijetom, ne bismo uopće imali mučenika, počevši od apostola – pa svetog Stjepana, svetog Lovre, svetog Tome Morea, svete Marije Goretti.”

“Oni ne bi dali svoje živote da su se dogovorili sa svijetom o svim optužbama za koje su optuženi.”

“Nitko ne želi biti ubijen, ali oni su cijenili svoju vjeru više od ljudskog života … ako živimo u toj vjeri, evangelizacija će se nastaviti.”

Izvor