Naslovnica Vatikan Kardinal Fernández: „normalno da svaki mjesni biskup razlučuje dokument drugačije“

Kardinal Fernández: „normalno da svaki mjesni biskup razlučuje dokument drugačije“

Prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Víctor Manuel Fernández, komentirajući protivljenja koja su pojedini biskupi i biskupske konferencije izrazili u pogledu deklaracije Fiducia Supplicans, ustvrdio je da je „normalno da svaki mjesni biskup razlučuje dokument drugačije“.

Deklaracija razlikuje liturgijske blagoslove od onih neformalne naravi te potiče na blagoslov osoba u „izvanrednim situacijama“ i „istospolne parove“.

U intervjuu objavljenom u španjolskim novinama ABC, kardinal Fernández je odgovorio na kritike i različita mišljenja drugih kardinala, biskupa i biskupskih konferencija, uvjeravajući da “ako se tekst čita ravnomjerno, može se vidjeti da s velikom jasnoćom i jednostavnošću podupire vječno katoličko učenje o braku i spolnosti.”

Što se tiče njegova prihvaćanja u Africi, kardinal je primijetio da tamo gdje “postoji zakon kojim se kažnjava zatvorom sama činjenica da se deklarirate kao homoseksualac, zamislite kako bi im blagoslov koristio,” a zatim je dodao “da je primjereno svakom lokalnom biskupa da o dokumentu razluči u svojoj biskupiji.”

Podijeljena mišljenja

Nakon objave Fiducia Supplicans, uslijedile su izjave raznih biskupa ili biskupskih konferencija diljem svijeta koje su izrazile različita mišljenja.

Biskupi iz nekih zemalja poput Njemačke, Austrije i Francuske izrazili su zadovoljstvo ovom deklaracijom, a neki od njih su čak otišli toliko daleko da su objavili kako svećenici ne mogu odbiti dijeljenje blagoslove osobama u neregularnim situacijama.

U drugim zemljama, poput Sjedinjenih Država, Ukrajine, Gane, Kenije i Meksika, biskupi su pokazali svoju potporu upozoravajući na poteškoće u osiguravanju da ove pastoralne geste ne dovedu do zbunjivanja ljudi oko promjene doktrine o braku i spolnosti u Katoličkoj Crkvi.

U tom smislu, biskup Orihuela-Alicantea u Španjolskoj, José Ignacio Munilla, primijetio je da iako deklaracija nije “heretička”, njezina primjena može biti “kaotična”.

Biskupi najmanje tri zemlje zabranili su primjenu Fiducia Suplicans: Kazahstana, Malavija i Zambije.

Izvor