Naslovnica Crkva Mađarska biskupska konferencija odbacuje glavnu premisu “Fiducia Suplicans”

Mađarska biskupska konferencija odbacuje glavnu premisu “Fiducia Suplicans”

Evo savršenog primjera “mekog odbijanja” Fiducia Suplicans-a. Podebljani dio teksta odnosi se na odbijanje cijele poante Deklaracije.

Slavili smo na Božić radost što je Bog s nama i među nama, te je sve s milosrdnom ljubavlju pozvao na zajedništvo s Njim. U tom duhu mi, članovi Mađarske biskupske konferencije, obraćamo se svećenicima i članovima naše mjesne Crkve sljedećom porukom.
Izjava Dikasterija za nauk vjere Fiducia supplicans, izdana 18. prosinca 2023. o pastoralnom značenju blagoslova, ne mijenja višegodišnje uvjerenje i nauk Katoličke Crkve o braku i spolnom moralu. S obzirom na pastoralnu situaciju u našoj zemlji, Biskupska konferencija precizira da zaređeni službenici mogu blagosloviti sve osobe pojedinačno, bez obzira na njihov rodni identitet i spolnu orijentaciju, ali je uvijek potrebno izbjegavati dijeljenje zajedničkog blagoslova za parove koji žive nevjenčano, ili one koji žive u kanonski nevaljanom braku kao i one u istospolnoj zajednici.
Istodobno pratimo blizinom i poštovanjem našu braću i sestre koji žive u posebnim situacijama, pomažući im da steknu dublje razumijevanje Božje volje na njihovom putu prema Kristovu evanđelju.
Budimpešta, 27. prosinca 2023
Mađarska biskupska konferencija