Naslovnica Svijet Kolektivno odbacivanje Fiducia Suplicans od strane cjelokupne Katoličke Crkve u Africi

Kolektivno odbacivanje Fiducia Suplicans od strane cjelokupne Katoličke Crkve u Africi

“Biskupske konferencije diljem Afrike, koje su snažno potvrdile svoje zajedništvo s papom Franjom, vjeruju da se izvanliturgijski blagoslovi predloženi u Deklaraciji Fiducia supplicans ne mogu provoditi u Africi bez da se izlože skandalima.”

Kardinal Fridolin Ambongo Besungu, nadbiskup Kinshase i predsjednik SECAM-a (Simpozij biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara), objavio je pismo u kojem iznosi stajalište afričkih biskupa o “izvanliturgijskim” blagoslovima predloženim u Deklaraciji Dikasterija za nauk vjere.

Fiducia supplicans, objavljena 18. prosinca, otvara mogućnost blagoslova parova u “neredovitim” situacijama, prema katoličkom moralu, uključujući i istospolne parove, iako se blagoslov mora obaviti izvan bilo kojeg oblika liturgijskog obreda i nikada u imitaciji vjenčanja.

Pismo kardinala Ambonga, objavljeno u četvrtak, predstavlja “konsolidirani sažetak” stajališta koja su o Deklaraciji usvojile različite Nacionalne i Međuteritorijalne biskupske konferencije diljem afričkog kontinenta.

Prema pismu, Fiducia supplicans izazvala je “potres” i “posijala zablude i nemir u umove mnogih vjernika laika, posvećenih osoba, pa čak i župnika, te izazvala snažne reakcije”.

Kardinal Ambongo precizira da je pismo dobilo “suglasnost Njegove Svetosti pape Franje i Njegove Eminencije kardinala Víctora Manuela Fernándeza, prefekta Dikasterija za nauk vjere”.

Pojasnio je da biskupi Afrike i Madagaskara ponovno potvrđuju svoje zajedništvo s papom Franjom. „U svojim različitim porukama, biskupske crkvene konferencije Božje obitelji u Africi počinju ponovnim potvrđivanjem svoje nepokolebljive privrženosti Petrovom nasljedniku, zajedništva s njim i svoje vjernosti Evanđelju.“

No, rekao je kardinal Ambongo, biskupi smatraju da bi blagoslovi istospolnih parova, čak i ako bi se obavljali izvan liturgijskih okvira, proizveli sablazan.

“Biskupske konferencije općenito preferiraju – svaki biskup ostaje slobodan u svojoj biskupiji – ne dijeliti blagoslove istospolnim parovima”, rekao je kardinal Ambongo, dodajući da bi takva praksa mogla dovesti do potencijalne zabune i sablazni.

Obraćajući se svećenstvu, redovničkim zajednicama i svim vjernicima, kardinal Ambongo ističe da Fiducia supplicans jasno naglašava da “nauk Crkve o kršćanskom braku i spolnosti ostaje nepromijenjen”.

„Iz tog razloga mi, afrički biskupi, ne smatramo prikladnim da Afrika blagoslivlja homoseksualne zajednice ili istospolne parove jer bi to, u našem kontekstu, izazvalo zabunu i bilo bi u izravnoj suprotnosti s kulturnim etosom afričkih zajednica.”

“Jezik Fiducia supplicans ostaje previše suptilan da bi ga jednostavni ljudi razumjeli. Nadalje, teško je povjerovati da osobe istog spola koje žive u stabilnoj zajednici ne traže legitimitet vlastitog statusa.”

U isto vrijeme, Crkva u Africi ponovno potvrđuje svoju “opredijeljenost za kontinuiranu pastoralnu pomoć svim svojim članovima”.

Kardinal Ambongo je rekao da se svećenici “potiču da pruže dobrodošlicu i podršku pastoralne skrbi, osobito parovima u neregularnim situacijama.”

“Afričke biskupske konferencije naglašavaju da se prema osobama s homoseksualnom sklonošću mora postupati s poštovanjem i dostojanstvom, podsjećajući ih da su istospolne zajednice protivne volji Božjoj i stoga ne mogu dobiti blagoslov Crkve“, rekao je kardinal.

Naglasio je da je Crkva neprestano naučavala da su homoseksualni činovi “intrinzično neuredni” i “suprotni prirodnom zakonu”.

„U svakom slučaju, nastavit ćemo razmišljati o vrijednosti opće teme ovog dokumenta, osim samih blagoslova za parove u neregularnoj situaciji, odnosno o bogatstvu spontanih blagoslova u svakodnevnom pastoralu.“

U zaključku, kardinal Ambongo poziva kršćanske zajednice da “ne dopuste da budu uzdrmane”.

Papa Franjo, istaknuo je, “žestoko se protivi svakom obliku kulturne kolonizacije u Africi, svim srcem blagoslivlja afričke ljude i potiče ih da, kao i uvijek, ostanu vjerni obrani kršćanskih vrijednosti”.

Izvor