Naslovnica Vatikan Nadbiskupu Gänsweinu naređeno da napusti Vatikan

Nadbiskupu Gänsweinu naređeno da napusti Vatikan

Prema izvješću njemačkih novina, papa Franjo naredio je nadbiskupu Georgu Gänsweinu da napusti Vatikan i vrati se u Njemačku do kraja lipnja.

Dugogodišnjem privatnom tajniku pape Benedikta XVI. rečeno je da se vrati u svoju matičnu biskupiju Freiburg u jugozapadnoj Njemačkoj, ali nije dobio nikakvu ulogu ili zadatak, izvijestio je u petak list Welt.

Prema CNA Deutsch, u izvješću se tvrdi da je papa Franjo obavijestio 66-godišnjeg Gänsweina o svojoj odluci tijekom privatne audijencije 19. svibnja.

Buduća uloga tajnika pokojnog Benedikta već je mjesecima predmet glasina i tračeva diljem Rima i Crkve u Njemačkoj. Prethodne spekulacije uključivale su tvrdnju da će Gänswein služiti kao papin veleposlanik u Kostariki.

Prema izvješću njemačkih medija, papa Franjo se “pozvao na običaj da bivši privatni tajnici preminulih papa ne ostaju u Rimu”.

Dugogodišnji tajnik pape emeritusa Benedikta XVI., nadbiskup Gänswein također je služio kao prefekt Papinskog doma Benedikta i njegovog nasljednika, pape Franje, do veljače 2020.

Podrijetlom iz regije Schwarzwald u Njemačkoj, sin kovača zaređen je za svećenika 1984. godine od strane nadbiskupa Oskara Saiera u Freiburgu i ima doktorat iz kanonskog prava na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu.

Nadbiskup Gänswein očekuje se u Njemačkoj ovaj vikend. On bi trebao predvoditi misu u nedjelju, 4. lipnja, povodom godišnjeg hodočašća u cistercitski samostan Stiepel blizu Bochuma, u zapadnoj Njemačkoj.

Izvor