Naslovnica Crkva Poljski laici oštro kritizirali ključne protagoniste njemačkog sinodalnog puta

Poljski laici oštro kritizirali ključne protagoniste njemačkog sinodalnog puta

Poljski laici oštro su kritizirali njemački Sinodalni put na sastanku s nekima od njegovih glavnih organizatora i zagovornika, napomenuvši da nije izgrađen na Evanđelju, da je često u suprotnosti s vjerom  te je prijetnja jedinstvu Crkve.

Na konferenciji u Varšavi prošlog vikenda s njemačkim laicima, uključujući čelnika Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK), članovi laičke skupine Katolička akcija u Poljskoj rekli su da “unatoč plemenitom cilju jačanja kršćanskog svjedočenja, Njemački put nije izgrađen na Evanđelju i često je u suprotnosti s načelima vjere.”

U priopćenju koje je potpisala Urszula Furtak, predsjednica Katoličke akcije u Poljskoj, ustvrdili su da je sinodalni put u Njemačkoj u suprotnosti sa željama pape Franje i istaknuli da, unatoč tome što njemački eksperiment nema formalnu obvezujuću snagu, “u praksi on vrši pritisak na cjelokupno okružje Crkve u Njemačkoj”.

U izjavi se dalje poziva na vatikansku deklaraciju od prošlog srpnja, u kojoj se ističe da Sinodalni put “nema moć obvezivati ​​biskupe i vjernike” da usvoje “nove načine upravljanja i nove pristupe nauku i moralu”.

Također je rečeno da se u samoj Njemačkoj ne slažu svi sa Sinodalnim putem “jer vjeruju da ne vodi do istinske obnove i izostavlja bitno, odnosno krizu vjere”.

Uz Vatikan, stalno sinodalno vijeća sastavljeno od laika i biskupa kao opasnost vide i poljski laički predstavnici, predviđajući da bi to dovelo do “postavljanja sebe iznad episkopata”. Takva bi inovacija “slomila kralježnicu Crkve utemeljene na Evanđelju i službi biskupa”, predviđaju Poljaci.

“Sinodalni put”, nastavlja se u priopćenju, “daje ‘znakovima vremena’ važno mjesto”, ali je taj “koncept nejasan i tumači se na različite načine”, te su istaknuti kontroverzni zahtjevi koji su proizašli iz Sinodalnog puta, kao što je razdvajanje moći upravljanja i zaređivanja te blagoslov istospolnih parova.

Sinodalni put “predstavlja prijetnju jedinstvu Crkve”, zaključili su predstavnici laika.

Prema web stranici njemačkih biskupa Katholisch.de, susret u Varšavi bio je usredotočen na ulogu laika u Crkvi njihovih zemalja. Dva su izaslanstva također razmijenila mišljenja o sudjelovanju u sinodalnim procesima u Crkvi.

S njemačke strane sudjelovali su predstavnici ZdK-a, uključujući njegovu predsjednicu Irme Stetter-Karp, kao i predstavnici Maximilian-Kolbe-Werka, udruge čiji je glavni cilj pomoć žrtvama geta i bivšim zatočenicima koncentracijskih logora. .

ZdK, radikalna i najutjecajnija njemačka laička skupina, odigrala je vodeću ulogu u Sinodalnom putu, a Setter-Karp je posljednjih tjedana bila posebno zabrinuta zbog upitnog ispunjenja svojih ciljeva nakon što je naišla na otpor, posebno u pogledu uspostave sinodalnog vijeća.

Ranije poljske kritike

Ovo nije prvi put da su članovi Crkve u Poljskoj oštro kritizirali Sinodalni put.

Prošle godine, predsjednik Biskupske konferencije te zemlje, nadbiskup Stanislaw Gadecki, napisao je pismo svom njemačkom kolegi, biskupu Georgu Bätzingu, izražavajući svoju “duboku zabrinutost i tjeskobu” zbog procesa.

“Ne bismo trebali popustiti pritiscima svijeta ili obrascima dominantne kulture, jer to može dovesti do moralne i duhovne korupcije”, upozorio je.

Biskup Bätzing odbacio je nadbiskupove kritike, rekavši da je “iziritiran” njegovim pismom i tvrdeći da Crkva u Njemačkoj ide sinodalnim putem “kako nas je papa Franjo izričito pozvao da činimo”.

Izvor