Naslovnica Svijet Nova potpredsjednica Argentine ide na latinsku misu, suosjeća sa SSPX-om i protivi...

Nova potpredsjednica Argentine ide na latinsku misu, suosjeća sa SSPX-om i protivi se pobačaju

Nakon argentinskih predsjedničkih izbora u nedjelju 19. studenoga, na kojima je pobijedio libertarijanski ekonomist Javier Milei, nova potpredsjednica našla se na udaru medijskih kritika zbog svojih tradicionalnih katoličkih pogleda.

Argentiski tisak opisuje Victoriu Villarruel, 48, kao članicu “marginalne i ultrakonzervativne katoličke frakcije” koja se bavi “tajnim obredima” (drevna latinska liturgija).

Osobito je izazvala kritike zbog svog navodnog posjećivanja kapele Svećeničkog bratstva svetog Pija X. (SSPX) u središtu Buenos Airesa, pri čemu su kritičari posebno skrenuli pozornost na činjenicu da je SSPX nekoć bio dom (sada protjeranog) biskupa Richarda Williamsona koji je optužen za poricanje holokausta.

Pozornost je posvećena njezinom položaju počasne predsjednice Zaklade Tridentine za klasične vrijednosti. Skupina ne samo da dijeli svoje ime s oblikom liturgije koji i sama pohađe, već također promiče “klasično znanje” kao što je proučavanje grčkog i latinskog uz “jačanje vrijednosti i vrlina” u obrazovanju i obrani tradicionalne obiteljske zajednice i života od trenutka začeća.

Villarruel se, zajedno s Milei, također našla na meti kritika zbog toga što je bila glasan kritičar pobačaja i istospolnih brakova, što su žestoko osporavane teme u argentinskoj politici, osobito otkako je zemlja legalizirala istospolne brakove 2010. i pobačaj 2020.

Villarruelina stajališta o potonjem pitanju slažu se sa sveopćim mišljenjem argentinske javnosti. Pravosudna administracija u odlasku učinila je Argentinu tek drugom južnoameričkom nacijom koja je legalizirala pobačaj prije tri godine, što je izazvalo široke prosvjede, unatoč činjenici da su ankete pokazale da je samo oko 44 posto javnosti za njegovu legalizaciju, dok se većina od oko 50-60 posto tome usprotivila.

Godine 2019. sudjelovala je na 45. godišnjem hodočašću Gospi od Lujàna, nacionalnom svetištu koje su priznali i počastili pape Pio XI., Pio XII. i Ivan Pavao II.

“… Uspjela sam hodati 65 km i vidjeti Djevicu od Lujána”, objavila je tada na društvenim mrežama, “Zaštitnicu Argentine. To je doista golem napor, ali hodati s drugima, ujedinjeni u vjeri, vidjeti poniznost kuća, gradova i hodočasnika stavlja sve u perspektivu.”

Od svog izbora, Javier Milei, koji je prethodno bio glasan kritičar pape, telefonski je razgovarao s papom Franjom, iako se ne zna tko je inicirao poziv.

Dok Vatikan nije objavio o čemu su razgovarali, ured Javiera Mileija je objavio da je Papa čestitao na izboru. „Zadovoljstvo nam je objaviti da je Njegova Svetost, papa Franjo, razgovarao s našim budućim predsjednikom kako bi mu čestitao i izrazio želje za jedinstvo i napredak za našu zemlju“, stoji u priopćenju njegova ureda.

Izvor