Naslovnica Papa Franjo Otkad se istine vjere proglašava ideologijom?

Otkad se istine vjere proglašava ideologijom?

Na povratnom letu u Rim iz posjeta Mongoliji, papa Franju su pitali o knjizi  Sinodalni proces je Pandorina kutija: 100 pitanja i odgovora koja sadrži predgovor kardinala Burkea.

Evo papa Franjinog “odgovora”. Obratite pažnju – ponovno – na oslanjanje na nedefiniranu oznaku “ideologija”.

Inače, kardinal Burke u svom predgovoru govori kako je kroz sve ove sinodske procese na djelu pokušaj da se radikalno promijeni samopoimanje Crkve i njezina doktrina, a primjere vidimo u Njemačkoj gdje vlada totalni kaos i podjela na granici raskola.

Evo što je Papa rekao:

“Ako odete do korijena ovih ideja, pronaći ćete ideologije”, rekao je Franjo novinarima. “Uvijek, kad se netko želi odvojiti od puta zajedništva u Crkvi, ono što ga uvijek odvaja je ideologija. I optužuju Crkvu za ovo ili ono, ali nikad ne optužuju za ono što je istina: Crkva je sastavljena od grešnika. Oni nikada ne govore o grijehu… Oni brane ‘doktrinu’, doktrinu kao destiliranu vodu koja nema okusa i nije pravi katolički nauk, to jest, onaj koji se nalazi u Vjerovanju, a on vrlo često skandalizira”. “Koliko je skandalozna ideja da je Bog postao tijelom, da je Bog postao čovjekom, da je Gospa sačuvala svoje djevičanstvo? To skandalizira.”

Izdvojimo nekoliko točaka:

  • “Uvijek, kad se netko želi odvojiti od puta zajedništva u Crkvi, ono što ga uvijek odvaja je ideologija.”

Upravo se to primjenjuje u sinodskom procesu, a ne u pozivima na jasnoću i objašnjenjima kako se ne bih stvaralo odstupanje od zajedništva.

  • ”I optužuju Crkvu za ovo ili ono, ali nikada ne optužuju za ono što je istina”

Gratis asseritur gratis negatur. Sed Contra, oni koji zaziru od sinodalnog  procesa citiraju dokumente Učiteljstvo Crkve itd. Naravno, radi se zapravo o dokumentima, poput Veritatis splendor i gotovo cijelog učiteljstva Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., što ovi sinodalisti pokušavaju ukinuti.

  • ”Oni brane “doktrinu”, doktrinu poput destilirane vode koja nema okusa i nije pravi katolički nauk, odnosno u Vjerovanju.”

Čini se da misli da ako nešto nije u Vjerovanju, to zapravo nije “doktrina”. Umjesto toga, ako je to nešto što on/oni žele promijeniti, to se označava kao “ideologija”. To je “destilirana voda” (koja je ironično, čista i nezagađena).

  • ”I to vrlo često skandalizira. Koliko je skandalozna ideja da je Bog postao tijelom, da je Bog postao čovjekom, da je Gospa sačuvala svoje djevičanstvo? To skandalizira.”

Stoga je obrana doktrina (odnosno i “ideologija destilirane vode” koje nisu u Vjerovanju) izvor skandala. Zatim prelazi na točke u Vjerovanju koji navodno iznose njegovu poantu. Koja je to poanta, ne znam.

Zapravo, čini se da je cijelu stvar izokrenuo.

  • “Oni brane “doktrinu”, doktrinu poput destilirane vode koja nema okusa i nije pravi katolički nauk, odnosno koje nema u Vjerovanju.”

Koje su doktrine… oprostite, moramo se naviknuti na ovu novu kategoriju… ideologije koje NISU u Vjerovanju (pretpostavljam Nicejsko-Carigradsko vjerovanje)?

Onako iz glave…

Ustanova sakramenata po Kristu

Uznesenje Marijino na nebo

Bezgrješno začeće

Čistilište

Nepogrešivost

Transupstancijacija

Iskonski grijeh

Njih nema u Vjerovanju koje se recitira na misi. Dakle, pretpostavljam da je, što?, skandal braniti ih? Ili su podložne promjenama ili su puke ideologije?

Izvor