Naslovnica Svijet “Ovo bi mogla biti naša sudbina ako ne budemo oprezni”

“Ovo bi mogla biti naša sudbina ako ne budemo oprezni”

Kina je dovela svoj nadzor i kontrolu vjere do nove krajnosti uvođenjem nove aplikacije “Smart Religion”, koja će omogućiti komunističkoj vladi da točno zna tko sudjeluje u bilo kojoj vjerskoj službi.

Nova aplikacija, koju je razvilo Povjerenstvo za etnička i vjerska pitanja provincije Henan u Kini, bit će potrebna kako bi se pratio novi mandat vlade prema kojem se od kineskih građana zahtijeva da se registriraju i izvrše online rezervaciju kako bi prisustvovali bilo kojoj vjerskoj službi u crkvama koje je odobrila vlada.

Za registraciju putem aplikacije bit će potrebni osobni podaci podnositelja zahtjeva, uključujući ime, telefonski broj, broj službene osobne iskaznice, prebivalište, zanimanje i datum rođenja. Nakon prijave potrebna je rezervacija za određeni vjerski obred.

Što se tiče provincije Henan, godine 2017. komunističke vlasti su do temelja srušile katoličku crkvu koja je još uvijek bila u izgradnji, proglasivši crkvu “ilegalnim objektom” i naredili njezino rušenje. Došlo je tri stotine policajaca s inspektorima da osiguraju rušenje crkve. Župljani su pokušali zaustaviti rušenje, ali ih je policija pretukla, a 40 osoba je privedeno. Tada je zaplijenjena crkvena imovina, ali i župljana i građevinskih radnika.

Inače se u Kini sve kršćanske zajednice nadziru… Mnoge crkvene aktivnosti ne nadziru samo prisutni agenti, već i CCTV kamere koje promatraju propovjedaonicu, zajednicu i okolni crkveni kompleks… Sve više i više kućnih crkava doživljava uznemiravanje i opstrukciju nakon otkrivanja njihove aktivnosti. Većina je bila prisiljena podijeliti se u male skupine i okupiti na različitim lokacijama koje su se često mijenjale, držeći se potajno kako ih ne bi otkrili policijski doušnici.

Komentirajući situaciju, stručnjak za kineska pitanja Steven Mosher izjavio je kako s novom aplikacijom za nadzor “Komunistička partija koristi modernu tehnologiju za stvaranje prve digitalne diktature visoke tehnologije u svijetu.” Mosher je izjavio da komunistička vlada “želi nadzirati sve u Kini u stvarnom vremenu koristeći samo-prijavljivanje, nadzorne kamere i umjetna inteligencija. Big Brother ne samo da gleda, već očekuje od vas da prijavite sve ‘subverzivne aktivnosti’ u koje ste uključeni — uključujući odlazak na misu.”

“Ovo bi mogla biti naša sudbina ako ne budemo oprezni”, upozorio je Mosher.

“U ovoj formulaciji nema mjesta da Katolička Crkva, ili bilo koja vjerska organizacija u Kini, djeluje neovisno o kontroli Komunističke partije”, izjavio je Mosher. “U stvari, Partija je jasno dala do znanja da će svaka organizacija koja to pokuša biti uništena.”

Izvor