Naslovnica Društvo Sekularizacija egzorcizma i katolička pozicija

Sekularizacija egzorcizma i katolička pozicija

Papin egzorcist, film koji se navodno temelji na memoarima oca Gabriela Amortha, koji je dugo vremena obnašao dužnost glavnog egzorcista u Rimu, izašao je u kinima početkom ove godine. Film počinje citatom oca Amortha: “Kad se rugamo đavlu i govorimo si da on ne postoji, tada je on najsretniji.” Ovaj citat je vjerojatno jedina stvar u filmu, u kojem glumi Russell Crowe, koja je istinita o ocu Gabriele Amorthu; sve ostalo je krivo predstavljeno ili pogrešno.

Ipak, tema ima smisla jer je demonsko djelovanje u porastu, uglavnom zbog činjenice da se grijeh ne samo tolerira u društvu, nego se čak i javno slavi. Film o tome ne govori, ali to je temelj službe oca Gabriela Amorta. Valja napomenuti da otac Amorth zapravo nije bio Papin egzorcist, već grada Rima.

Otac Gabriele Amorth (umro 2016.), koji je izvodio egzorcizme gotovo svaki dan, sumnjao je da je nedostatak vjere temeljni uzrok raširenog stava – čak i unutar Crkve – koji poriče nadnaravnu stvarnost demonske stvarnosti. Stoga je ova, doista sve važnija tema, prepuštena sekularnim medijima (i Hollywoodu), dok je Crkva svoju pozornost usmjerila na druga pitanja poput klimatskih promjena i problem migranata. Na taj se način, a to je tragično, citat na početku filma pokazuje istinitim.

Ipak, Crkva ima na raspolaganju cijeli arsenal sredstava namijenjenih za pomoć ljudima, oslobađanju od ropstva grijeha i zla, nudeći spasenje i ozdravljenje.

Sakramentali su definirani kao “sveti znakovi koji su slični sakramentima: oni označavaju učinke, osobito duhovne vrste, koji se postižu po zagovoru Crkve”.

Ako su vjernici pravilno raspoloženi, preko njih mogu dobiti velike milosti. Sakramentali nisu puko praznovjerje ili magične prakse, oni slijede logiku vjere. “Vjera je naš odgovor na riječ koja nas osobno zaokuplja”, ona povezuje vjernika s Bogom tako da božanska milost može razviti svoju snagu; a Božja je moć jača od svake sile Zloga.

Egzorcizmi su snažni sakramentali koji mogu osloboditi ljude, predmete i mjesta od moći zla. Oni slijede Pavlovo načelo koje kaže: “Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo” (Rimljanima 12,21). Kad obučemo oružje vjere, tada kao što je Gospodin obećao: „ništa vam neće biti nemoguće“ (Mt 17,20).

Crkva, međutim, ni u kojem slučaju ne bi smjela ta pitanja prepustiti sekularnom svijetu, koji nije ukorijenjen u načelima vjere, nego često u ezoteriji, magiji i hororu, te time stvara samo iskrivljenu sliku stvarnosti egzorcizma. Moramo poticati i svećenstvo i katolike laike da dobiju informacije koje su potrebne da razumiju kako egzorcizam i sakramentali mogu koristiti vjernicima. Ne smijemo podleći đavoljoj laži da on ne postoji, i, nadalje, moramo koristiti sredstva koja su nam na raspolaganju za borbu protiv njega.

Izvor