Naslovnica Papa Franjo Sljedeća Mongolija? Ali zašto papa Franjo neće posjetiti Argentinu?

Sljedeća Mongolija? Ali zašto papa Franjo neće posjetiti Argentinu?

Papa Franjo najavio je kako namjerava ove godine posjetiti Mongoliju.

Azijska zemlja bez izlaza na more mogla bi se činiti čudnom destinacijom za papin posjet. U Mongoliji ima samo oko 1300 katolika – vjerojatno manje nego u vašoj rodnoj župi – što čini samo 0,04% stanovništva zemlje. Ali Papa se jako zainteresirao za misionarsko područje, prošle godine odabravši jedinog biskupa u zemlji, Giorgia Morenga, za kardinala. I zaista nitko ne bi zanijekao da vjernici katolici Mongolije zaslužuju pastoralnu pažnju rimskog prvosvećenika, baš kao i katolici bilo koje druge nacije.

Ipak, plan putovanja u Mongoliju ponovno dovodi u pitanje jednu od zagonetki ovog pontifikata. S obzirom da se približava 10. obljetnica izbora pape Franje za poglavara Katoličke Crkve- kako to da on još nije posjetio svoju rodnu domovinu? Među svim svojim odredištima, zašto nikada nije odabrao putovanje natrag u Argentinu?

Za mnoga od svojih 40 putovanja izvan Italije – koja Vatikan kategorizira kao “pastoralna putovanja” – papa Franjo je odabrao posjetiti mnoge zemlje u kojima su katolici, pa čak i kršćani, mala manjina, poput Albanije, Azerbajdžana, Bahreina, Egipta, Kazahstana, Maroka, Mjanmara, Šri Lanke i Turske. Ipak, nije se vratio u Argentinu, gdje se 92% ljudi izjašnjava kao katolici. Putovao je istočnom Azijom; tek se nedavno vratio iz subsaharske Afrike. Ali još nije stigao kući.

Izostavljanje Argentine s popisa Papinih putovanja još je čudnije, ako se uzme u obzir da je prešao Južnu Ameriku, putujući od jedne susjedne zemlje do druge. 2013. bio je u Brazilu; 2015. Ekvadoru, Boliviji i Paragvaju; 2017. godine Kolumbiji; 2018. Čileu i Peruu. Bilo koje od tih putovanja moglo je omogućiti posjet Buenos Airesu, gdje je rođen i odrastao – gdje je služio, kao pomoćni biskup, a zatim kao nadbiskup, više od 20 godina.

Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, budući papa bio je poznat po tome što je izbjegavao putovanja u inozemstvo. Kad bi ga crkveni poslovi odveli u Rim, vratio bi se kući što je brže mogao – za razliku od mnogih prelata koji koriste svaku priliku da produže svoj boravak u Vječnom gradu. Zapravo, kada se javio u Rim za konklavu 2013., namjeravao se vratiti u Buenos Aires čim novi papa bude izabran. Deset godina kasnije, još se nije vratio.

Papa Ivan Pavao II., izabran u listopadu 1978., stigao je u Poljsku do lipnja sljedeće godine, unatoč izrazitom oklijevanju komunističkih vođa zemlje da dopuste papin posjet. Papa Benedikt XVI. bio je u Njemačkoj manje od šest mjeseci nakon izbora 2005. godine (doduše, događaj Svjetskog dana mladih koji ga je doveo u Köln bio zakazan dosta prije njegova izbora). Prije njih, naravno, otkako je dolazak zrakoplova omogućio putovanja u inozemstvo, svaki je papa bio Talijan.

Dakle, do danas je papa Franjo jedini rimski papa u povijesti koji nije iskoristio tu priliku, iako je imao mogućnost odletjeti u svoju domovinu u posjet. Nemam teoriju kojom bih objasnio zašto nije otputovao kući. Ali kako godine prolaze, a popis papinskih putovanja raste, misterij postaje sve intrigantniji.

Izvor