Naslovnica Vatikan Što će biti s nadbiskupom Georgom Gänsweinom

Što će biti s nadbiskupom Georgom Gänsweinom

Da mi je bilo biti muha na zidu 9. siječnja, kada se papa Franjo nasamo sastao s nadbiskupom Georgom Gänsweinom.

Veterani novinarstva koje prate zbivanja u Vatikanu, odmah su prepoznali potencijalnu dramu na tom sastanku. Nadbiskup Gänswein, dugogodišnji osobni tajnik pape Benedikta XVI., sada je čovjek bez posla. Još važnije, on je autor nadolazeće knjige, u kojoj obećava otkriti (između ostalog) što je Papa-emeritus stvarno mislio o učenju i politici pape Franje.

Primjerci knjige — Ništa osim istine: moj život uz papu Benedikta XVI. — već kruže Rimom, izazivajući razna pitanja zbog otkrića o privatnoj korespondenciji i razgovorima između bivšeg i sadašnjeg pape. Tijekom svog umirovljenja, papa-emeritus je skrupulozno pazio na izbjegavanje svake javne kritike svog nasljednika. Nadbiskup Gänswein, čini se, ne osjeća iste inhibicije.

Hoće li ovo doista biti sveobuhvatna knjiga koja otkriva tajne Vatikana? Vjerojatno ne; izdavači rutinski preuveličavaju šokantnu vrijednost “insajderskih” izvještaja, a promidžba ove knjige – koja dolazi u trenutku kada je pozornost svijeta usmjerena na smrt i pokop pape Benedikta – vjerojatno nije iznimka. No čak i ako su otkrića u knjizi relativno blaga, ona će potaknuti nova pitanja o papi Franji, koji je notorno osjetljiv na kritike.

Dakle, samo deset dana nakon smrti svog prethodnika, Papa je razgovarao s bivšim papinim pomoćnikom. O čemu? Je li tražio promjene u nadolazećoj knjizi u zadnji čas? Možda. Može biti. Mnogo je vjerojatnije, međutim, da su razgovarali o budućnosti njemačkog nadbiskupa.

Na papiru nadbiskup Gänswein već ima posao, kao prefekt Papinske kuće. Ali 2020. godine, nakon kratke pobune oko knjige u kojoj su papa-emeritus i kardinal Robert Sarah branili svećenički celibat, papa Franjo je uputio Gänsweina da svu svoju snagu usmjeri na brigu o umirovljenom papi- čime ga je manje više otpustio iz Papinskog doma.

Dakle, Gänswein je sada prelat bez portfelja, u relativno mladoj dobi od 66 godina. U drugim slučajevima kada su istaknuti prelati zaradili njegovo nezadovoljstvo, papa Franjo je bio zadovoljan time što ih je ostavio bez stalnih odgovornosti. Kardinal Raymond Burke imao je 66 godina kada je 2014. dao ostavku na mjesto prefekta Apostolske signature; još uvijek je bez posla. Kardinal Gerhard Müller upravo je proslavio svoj 75. rođendan, gotovo pet godina nakon što je smijenjen s mjesta prefekta Kongregacije za nauk vjere, također ostavljen bez funkcije. A slučaj nadbiskupa Gänsweina predstavlja novu komplikaciju. Želi li papa Franjo doista ostaviti relativno mladog, vrlo prepoznatljivog prelat koji živi u Rimu, bez posla i s puno slobodnog vremena kako bi radio intervjue o svojoj novoj knjizi?

Izvor