Naslovnica Izdvojeno Video- Hrvatski svećenici poslali javnu poruku o slobodi savjesti i cijepljenju

Video- Hrvatski svećenici poslali javnu poruku o slobodi savjesti i cijepljenju

Večeras je izdan eksluzivan video pod nazivom “Braća svećenici upućuju vapaj u istini i ljubavi”, u kojem se četiri svećenika obraćaju vjernicima zbog sve većeg ogranićavanja osobnih sloboda kroz uvođenje prisilnog cijepljenje i covid-potvrda.

Svećenici koji u ovom u izazovnom vremenu žele dati svoj doprinos kao plod osobnog istraživanja i svjedočenja, te pozivaju na argumentirani dobronamjerni dijalog, su: prof. dr. don Jozo Mužić, svećenik doktor filozofije i doktor moralne teologij, fr. Nikola Leopold Noso, dr. med., dominikanac, svećenik, liječnik, dr. sc. br. Dražen Marija Vargašević, karmelićanin, svećenik, doktor filozofije, supokretač Karmela Božjeg Milosrđa, dr. sc. fra Mario Knezović, franjevac. Na kraju videa pročitano je i promišljanje Stjepana Lice, koji se pita: “Kako bi danas prošli Franjo Asiški, otac Damien, Tereza iz Kalkute… i toliki… koji su išli ususret isključenih iz društva, ususret gubavaca, oboljelih od tko zna kakvih bolesti. Istina, od njih će uzalud tražiti da napuste crkvene objekte, uzalud će im najavljivati uskraćivanje novčane naknade, jer oni i tako nisu ništa posjedovali: u tome je bilo njihovo bogatstvo. Njihovo obilje.

Donosimo popratnu izjavu uz video:

POPRATNA IZJAVA: – Ovim video i pisanim porukama svećenici žele dati doprinos istini, poštivanju savjesti i autentičnoj slobodi – u ljubavi, odgovornosti i poštovanju prema svakom čovjeku i u sinovskoj odanosti Crkvi i njezinim poglavarima.
– Kao svoj doprinos svećenici nude plod osobnog istraživanja i svjedočenja i pozivaju na argumentirani dobronamjerni dijalog.
– Prilozi odražavaju i uzajamni dijalog autora u njihovoj različitosti te ne predstavljaju njihovu zajedničku izjavu. Svaki od svećenika govori i piše u svoje ime.
– Autori vjeruju da istina – povezana s ljubavlju – ima snagu oslobođenja i da je ključna za izlaz iz velikih prijetnji čovjekovu dostojanstvu – na opće dobro društva.
– Svećenici žele izraziti duhovnu blizinu svima koji ju traže i trebaju, svima koji tjelesno, moralno i duhovno trpe i svojim razumijevanjem i blizinom potvrditi da su svećenici uzeti od ljudi i pozvani biti za ljude.
– Sastavni dio video priloga su pisani tekstovi koji podrobnije i uz bilješke razlažu teme, a nalaze se na mrežnoj/internet stranici: www.fratar.net
– Svećenici koji izlaze u javnost ničim ne žele poticati podjele, sijati razdor, prijepore ili prozivati ili osuđivati bilo koga. Upućuju vapaj u ljubavi i bratskoj istini. Ističu da žele biti podrška svojim poglavarima kako bi našli najbolji model snalaženja u ovome izazovnom vremenu.
– Autori svoje priloge ne smatraju potpunim i konačnim analizama slojevitih tema o kojima je riječ. I dalje će biti dio novih spoznaja i otvoreni dijalogu sa strukom. SVE IZGOVORENO JE U PISANOME OBLIKU NA: www.fratar.net