Naslovnica Crkva Vjernici u Njemačkoj koji odbacuje Sinodalni put: ‘Želimo ostati katolici’

Vjernici u Njemačkoj koji odbacuje Sinodalni put: ‘Želimo ostati katolici’

Birgit Kelle, glasnogovornica njemačke laičke udruge Neuer Anfang (Novi početak) u intervjuu za EWTN Noticias objasnila je da njeni članovi odbijaju sinodalni put koji je pokrenula Crkva u Njemačkoj jer žele “ostati katolici”.

Ova laička inicijativa pokrenuta je prije dvije godine, kada su biskupi i razne laičke vođe u Njemačkoj već krenuli kontroverznim sinodalnim putem.

U organizaciji Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) i Njemačke biskupske konferencije 2019. započeo je Sinodalni put.

U ožujku ove godine, odobrio je mjere za uključivanje rodne ideologije u katolički nauk, ređenje žena za đakonise, blagoslov homoseksualnih zajednica, normalizaciju laičkog propovijedanja na misi i zahtjev da Vatikan “preispita” disciplina svećeničkog celibata

Kelle je za EWTN Noticias rekla da njezina udruga nastoji da se i njihov glas jasno čuje, fokusirajući se “na istinski novi početak u Njemačkoj” budući da predstavljaju “mnoge pravovjerne katolike koji su zabrinuti zbog Sinodalnog puta i njegovih odluka”.

Glasnogovornica Novog početka također je istaknula da su “laici koji su bili dio Sinodalnog puta imenovani da predstavljaju normalne vjernike, ali to nisu.”

Normalni katolici koji nedjeljom sjede u crkvi nisu uključeni u taj proces, pa nas se nije ni čulo”, objasnila je.

“Stoga nismo ‘protiv nečega’, nego pokušavamo ‘educirati o nečemu’ na temelju [onoga što Isus naučava] a posebno jedinstvu Katoličke Crkve”, dodala je.

“Ne slijedimo odluke i smjernice Sinodalnog puta jer želimo ostati katolici”, istaknula je.

„Rasprave, papiri, odluke, sve potvrđuje naše strahove da oni [Sinodalni put] ne žele reformu Crkve nego novi nauk Katoličke Crkve. A to nas u Njemačkoj dovodi do raskola s ostatkom Crkve”, požalila se glasnogovornica.

Kelle je podsjetila da je njezina grupa u siječnju predala pismo, u kojem su iznijeli svoju zabrinutost, papi Franji te da su mu prošle godine donijeli manifest koji su pripremili u tom smislu.

O njihovim aktivnostima Kelle je rekla: „Održavamo konferencije na akademskoj razini, ali i posebne konferencije za svećenike, jer svakodnevno doživljavamo da postoje katolici koji ne žele provoditi Sinodalni put i njegove odluke u svojim zajednicama.“

Međutim, požalila se da su ti katolici “suočeni s velikim pritiskom kada je riječ o aktivizmu sa ciljem da se ne provode stvari koje su jasno protiv katoličkog učenja.”

Glasnogovornica je također pozvala “Katoličku Crkvu u svijetu da intervenira u Njemačkoj”.

“Želimo biti dio Katoličke Crkve u cijelom svijetu, a sada se suočavamo s biskupima i laičkim službenicima koji odbijaju sve [naše] prigovore na ono što se protivi Rimu, papi i Vatikanu”, istaknula je.

Izvor