Naslovnica Vatikan Može li žena obavljati dužnost Papinog državnog tajnika?

Može li žena obavljati dužnost Papinog državnog tajnika?

Jedan od papinih najbližih suradnika, i osoba koji drži poziciju koja se tradicionalno smatra “premijerskom” u Vatikanu, izjavio je u utorak da po njegovom mišljenju nema razloga da jednog dana njegov posao ne obnaša žena.

Žena bi mogla postati državni tajnik, u smislu da uloga državnog tajnika očito nije nužno povezana sa sakramentom ili svećeništvom“, izjavio je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin u kratkom razgovoru s novinarima.

U svakom slučaju, ponavljam, pogledajmo na put koji smo prošli, a Gospodin će nam reći koliko daleko možemo ići“, dodao je kardinal Parolin na predstavljanju novog priloga posvećenog ženama u L’Osservatore Romano.

U svom sadašnjem obliku, Ured državnog tajnika datira iz ranog 16. stoljeća, kada je papi bio potreban netko tko će voditi komunikaciju s diplomatskim misijama Svete Stolice. Tijekom godina je postao možda najvažniji ured u Vatikanu, odgovoran ne samo za vanjsku politiku, nego i za širok spektar poslova vezanih uz unutarnje crkvene vlasti.

Neki teolozi i stručnjaci za Kanonsko pravo bi međutim mogli osporiti tvrdnju kardinala Parolina po kojoj bi žena mogla obnašati ovu dužnost, jer tradicionalno gledajući, državni tajnik obavlja vlast u ime Pape, a vjeruje se da za takvu ulogu osoba mora biti zaređena.

Kardinalov komentar je, međutim, u skladu sa željom papa Franje da se pronađe “veća uloga” za žene u katoličanstvu, uključujući i sudjelovanje u “važnim odlukama … gdje se autoritet Crkve ostvaruje“.

Izvor

Žene su i tema ovomjesečne videoporuke pape Franje koja je, kao i prethodne, već naišla na kritike budući da ne pokazuje žene u tradicionalnom okruženju u obitelji, nego u jednom posve sekularnom ozračju, a uočen je i izostanak slike i spomena na Majku Božju u molitvenim nakanama za mjesec svibanj:

——