Naslovnica Crkva Ne može se Isusu Kristu reći ‘da’ u Euharistiji, a ‘ne’ u...

Ne može se Isusu Kristu reći ‘da’ u Euharistiji, a ‘ne’ u braku

Njemački kardinal i prefekt za Kongregaciju nauka vjere Gerhard Müller, posjetio je sveučilište Francisco de Vitoria u Madridu, gdje je predstavio svoju knjigu “Izvješće o nadi”, u kojoj je, između ostalih tema, iznio svoja razmišlja o braku, spolnoj ideologiji, rastavljenim i ponovno vjenčanim vjernicima i pobačaju.

Nemoguće je (živjeti u Božjoj milosti u stanju grijeha). Crkva nema moć promijeniti božanski zakon, ne možete mijenjati nerazrješivost braka. Ne može se reći ‘da’ Isusu Kristu u euharistiji, a ‘ne’ u braku. To je objektivno proturječje.

naglasio je Müller odgovarajući na pitanje kako pristupiti obiteljima u nepravilnom situacijama s obzirom na papinu pobudnicu o obitelji ‘Amoris Laetitia‘.

U tom smislu, njemački kardinal je podsjetio kako u slučaju kada je osoba “u smrtnom grijehu”, ona mora primiti sakrament pokore te da ova načela “ne mogu mijenjati ni papa ni ekumenski sabor”.

Integracija rastavljenih i ponovno vjenčanih osoba

U svakom slučaju, kardinal je upozorio da ne mogu postojati “pogrešna tumačenja” koja “se udaljavaju od dogme”, zatim je objasnio kako je ono na što Papa poziva Crkvu- razmišljanje o tome kako ti ljudi mogu biti integrirani, dakle oni koji “znaju da žive u pogrešnoj situaciji, ali se žele približiti Crkvi”.

Međutim, pojasnio je kako bi u slučaju ponovno vjenčanih osoba, cilj ipak trebao biti odvajanje od izvanbračnog supruga ili zajednički život -ali u čistoći, jer “ne može se opravdati situacija koja je protiv božanskog zakona”.

U svojoj knjizi Müller navodi:

Crkva se ne može odreći niti jedne zapovijedi samo da bi podržala nekakav navodno suosjećajni pogled… i

… ne može, na primjer, opravdati ponovni brak dok je prvi suprug još uvijek živ.

Odanost Papi

Müller je rekao da je ova knjiga napisana “s velikom odanošću Papi” te je pohvalio “osobni stil pape Franje”, koji je više “pastoralan” i “bliži narodu”, te je upozorio na “pogrešno tumačenje” njegovog načina propovijedanja, i na “izmišljene kontradikcije” između različitih papa.

Tijekom konferencije, nadbiskup Madrida, Carlos Osorio, mu se zahvalio na njegovoj prisutnosti te upitao kardinala Müllera: “Što možemo očekivati od društva danas?“, a on je priznao da nije ni čudo što se čovjek danas može definirati kao “beznadan ili ljut”.

Kako odgovor na to, kardinal je istaknuo “nadu” koju Crkva može ponuditi čovjeku kako se ne bi “utopio u besmislenosti i iracionalnosti”. Zato je kritizirao one koji su ravnodušni na patnje drugih, samo kako bi sačuvali “politički ispravan” odnos, kao i one kojima su zakoni tržišta iznad ljudskog dostojanstva.

Izvor