Naslovnica Svijet Je li papa Benedikt XVI. stvarno rekao da vrag želi uništiti Španjolsku?

Je li papa Benedikt XVI. stvarno rekao da vrag želi uništiti Španjolsku?

Društvenim mrežama posljednjih dana kruži navodni komentar pokojnog pape Benedikta XVI. o Španjolskoj i napadu vraga. Opažanje koje se pripisuje papi dolazi od Jorgea Fernándeza Díaza, bivšeg španjolskog ministra unutarnjih poslova.

Prema objavi od 11. studenog na X-u od “Studenta katoličkog sveučilišta,” koji je postao viralan, Benedikt XVI. je navodno rekao “vrag zna što je Španjolska učinila kroz svoju povijest: evangelizacija Amerike, uloga Španjolske tijekom protureformacija… đavao više napada najbolje i stoga napada Španjolsku.”

Iako nema zapisa o ovom komentaru u govorima i spisima Benedikta XVI., bivši ministar je izjavio da je pokojni papa to rekao tijekom privatnog razgovora koji su imali u samostanu Mater Ecclesiae 17. lipnja 2015.

Novinska agencija ACI Prensa izvijestila je 14. lipnja 2020. da je tijekom online konferencije održane nekoliko dana prije, bivši ministar Fernández objasnio kontekst papinih riječi. Prema svjedočenju političara, papa mu je to odgovorio nakon što ga je zamolio da moli za Španjolsku zbog problema s kojima se zemlja suočila, uglavnom zbog političkih napetosti vezanih uz pritisak za katalonsku neovisnost.

Fernández je rekao da tijekom razgovora zamolio Benedikta XVI.: “Vaša Svetosti, molite se za Španjolsku, jako nam je potrebno.”

Španjolska je trenutno uronjena u ozbiljnu političku krizu nakon sporazuma između vladajuće Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i političke stranke Junts per Catalunya (Zajedno za Kataloniju) kako bi zadržali vršitelja dužnosti predsjednika Pedra Sáncheza na vlasti, što uključuje amnestiju za katalonske secesioniste osuđene za pobunu od strane nacionalnog Vrhovnog suda. Nekoliko biskupa nazvalo je politički dogovor, koji je izazvao masovne prosvjede u raznim dijelovima zemlje, “nemoralnim”.

Izvor